Медия без
политическа реклама

След разпит на кмета община Варна бе дадена на прокурор

Има данни за корупция при висши лица в сделката с автобусите, твърди комисията на Сотир Цацаров

01 Дек. 2021
FB/Иван Портних
Варненският кмет (вляво) е бил разпитван по случая.

Проверката за купуването на електрически автобуси, която тече в някои общини, във Варна доведе до пращане на материалите на прокурор. Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) обяви днес, че е събрала данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности. От съобщението на органа става ясно, че са разпитани кмета Иван Портних, двама от заместниците му, шефът и служители на общинското транспортно дружество, членовете на комисията по избор при сделката и ръководители на фирми, отстранени от процедурата.

Става дума за закупуването на 60 електрически автобуси и зарядните им устройства. Средствата - 85 млн. лв., бяха отпуснати безвъзмездно по оперативна програма „Околна среда“. За проверката на комисията на Цацаров се знае от десетина дни, а в нейния ход пресцентърът на община Варна обяви, че съдейства на разследващите. Вчера бе съобщено, че органът тършува и в община Стара Загора. Местният кмет Живко Тодоров също заяви, че всичко е изрядно.

За Варна комисията обаче не мисли така. „Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях“, съобщи органът.

Още по темата:

кандидата със солиден опит в пазара с електрически автобуси, 7 от тях - отстранени. До отваряне на ценови оферти и договаряне се допуска един-единствен консорциум, без опит на този пазар, но пък свързван с бизнесмена Валентин Златев.

Още по темата