Quantcast
След разпит на кмета община Варна бе дадена на прокурор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

След разпит на кмета община Варна бе дадена на прокурор

Има данни за корупция при висши лица в сделката с автобусите, твърди комисията на Сотир Цацаров
8 197
 FB/Иван Портних
Варненският кмет (вляво) е бил разпитван по случая.

Проверката за купуването на електрически автобуси, която тече в някои общини, във Варна доведе до пращане на материалите на прокурор. Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) обяви днес, че е събрала данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности. От съобщението на органа става ясно, че са разпитани кмета Иван Портних, двама от заместниците му, шефът и служители на общинското транспортно дружество, членовете на комисията по избор при сделката и ръководители на фирми, отстранени от процедурата.

Става дума за закупуването на 60 електрически автобуси и зарядните им устройства. Средствата - 85 млн. лв., бяха отпуснати безвъзмездно по оперативна програма „Околна среда“. За проверката на комисията на Цацаров се знае от десетина дни, а в нейния ход пресцентърът на община Варна обяви, че съдейства на разследващите. Вчера бе съобщено, че органът тършува и в община Стара Загора. Местният кмет Живко Тодоров също заяви, че всичко е изрядно.

За Варна комисията обаче не мисли така. „Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях“, съобщи органът.

Още по темата:

  Още

  Георги Свиленски от БСП осъди прокуратурата за над 20 000 лв.

  19.05.2022

  Обновена

  2880
  Прокуратурата обвини бащата на футболиста Георги Йомов

  18.05.2022

  Обновена

  1545
  Прокуратурата се събуди за хакерската атака срещу пощите

  18.05.2022

  613