Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет предлага 5% ръст на чиновническите заплати догодина

Бюджетът за догодина може да е с по-нисък дефицит - 2.9%, смята финансовият министър Валери Белчев

02 Дек. 2021

Служебният кабинет предлага с бюджета за 2022 г. заплатите в държавната администрация да се завишат с 5%.

Това съобщи днес служебният финансов министър Валери Белчев, който отговаряше на въпроси на журналисти и граждани в рубриката на правителството "Властта говори! Открито".

В сряда Белчев обяви, че е готов с проекта на бюджета за 2022 г. и ще го внесе в Народното събрание на 17 декември. На фона на преговорите между 4-те политически сили за бъдеща коалиция, включително и за бюжета догодина, служебният кабинет излезе със свои предложения, които значително се различават от вече договорените параметри. Например ръст на минималната заплата до 710 лв., детски месечни добавки от 50 лв. и по-висок праг за достъп, по-високи помощи за гледане на деца от 1 до 2 г., както и 60 лв. бонус за всички пенсионери от януари.

Въпреки значително по-големите разходи за различни социални плащания, проектобюджетът на служебния кабинет за 2022 г. е с дефицит от 2.9%, стана ясно от думите на Белчев. За сравнение 4-те партии се договориха за доста по-висок дефицит - между 3.5 и 4.5%.

На въпрос защо служебният кабинет не остави новото редовно правителство само да си изработи бюджета за догодина, Белчев отговори: "Коалиционните преговори не са приключили. Не знаем накъде ще отидат и не може да чакаме. Това, че няма редовен кабинет, не означава, че финансовото министерство ще спре да работи. Законът изисква от МФ да внесе бюджет".

Финансовият министър обясни, че основна цел на бюджета, предложен от служебния кабинет, е доходите на българите да не падат, да не страдат от процесите в икономиката, като например инфлацията. Затова и предложенията за увеличаване на различни плащания са по-високи от тези, които са обсъждали  политическите партии в бъдещото управление. 

Той отново поясни, че от януари минималната пенсия ще стане 430 лв. заедно с бонуса, а не 490 лв., както бе казал предния ден.

 

С няколко часа закъснение министерството на финансите внесе пояснение към бомбастичната новина, че от 1 януари минималната пенсия ще стане 490 лв.

Според финансовия министър през 2022 г. инфлацията ще бъде "4 - 4 и нещо" процента средногодишно. "За няколко месеца инфлацията ще бъде овладяна, не очаквам да достигне шокови нива", прогнозира Белчев.

По повод увеличението на заплатите в администрацията за поредна година служебният финансов министър коментира: "Да не забравяме, че това са хора. Хора, които работят за държавата. Да не превръщаме държавната адинистрация в държавна мизерия. Искаме качествена администрация, нека се грижим за нея".

В края на тази година държавният бюджет ще завърши балансиран, обяви още служебният финансов министър. Това означава, че сметките на държавата няма да са с дефицит, въпреки, че бюджетът е планиран с 3.6% недостиг спрямо БВП (4.7 млрд. лв. след актуализацията). До края на годината няма да бъде поеман повече нов държавен дълг, каза още Белчев. До момента размерът на направените нови задължения през тази година достига 3.8 млрд. лв.

За догодина планираният таван на новия дълг е 10-12 млрд. лв., обяви Белчев. Той не изясни защо се налага толкова голям размер, при положение, че дефицитът ще е по-нисък от тази година. По думите му 1/3 от новия дълг ще отиде за изплащане на стари задължения, а останалата част - за покриване на дефицита.

В първото тримесечие на 2022 г. има голям падеж по държавния дълг за над 1 млрд. евро и е нормално да се търси финансиране за изплащането му на външните пазари, коментира Белчев. 

Министърът на финансите съобщи още, че служебният кабинет не се е отказал от намерението си да създаде клирингова къща с цел чрез нея да се правят дългосрочни сделки за закупуване на електроенергия. Клиринговата къща бе обявена като една от мерките на държавата за намаляване на цената на тока за бизнеса. "Напреднали сме, в скоро време ще обявим резултатите", каза Белчев.

Още по темата