Quantcast
ДПС предупреди новия шеф на НС със съдбата на Димитър Главчев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ДПС предупреди новия шеф на НС със съдбата на Димитър Главчев

Депутатът от движението Йордан Цонев се хвърли в защита на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, на която Никола Минчев отне думата
Обновена
17 521
 БГНЕС
Йордан Цонев

Новият председател на Народното събрание Никола Минчев получи първото си предупреждение, че му предстоят чисто политически предизвикателства, докато заема поста си. Поводът беше това, че на днешното пленарно заседание той отне думата на Десислава Атанасова - водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. В нейна защита пък неочаквано скочиха не съпартийците й, а ДПС.

Всичко започна, когато Атанасова се оплака от парламентарната трибуна, че Минчев не е допуснал нейн въпрос до служебния министър на икономиката Даниела Везиева, засягащ Българската банка за развитие (ББР). Шефът на парламента я помоли да разгледат случая на председателския съвет на Народното събрание, в който участват всички парламентарни групи.

Депутатът от ГЕРБ-СДС обаче се опита да задълбае в темата и Минчев реагира като й спря микрофона. Това беше посрещнато с ръкопляскания от редиците на ПП - формацията, към която той принадлежи. "Това е стил, на който считам, че не трябва да подражавате", порица го Атанасова и се оттегли от трибуната.

Тогава неочаквано излезе Йордан Цонев от ДПС. Той припомни, че през 2017 г. тогавашният шеф на парламента Димитър Главчев отне думата на Корнелия Нинова - лидерът на БСП, най-голямата опозиционна формация в онзи момент. Това предизвика скандал, който накрая принуди Главчев да си подаде оставката. "Не го правете това. На председателя на най-голямата опозиционна парламентарна група не отнемайте думата, защото има вече прецедент. Това се счита за недобър вкус, най-малкото", предупреди го Цонев. "Благодаря ви за изказването", отвърна му кратко Минчев.

Намеси се лично Кирил Петков - съпредседателят на ПП, в опит да защити издигнатия от него председател на парламента. "Моля ви, спазвайте правилника, не включвайте нови точки. Когато времето изтече, това време трябва да бъде спестено на всички нас. Ние сме 240 човека, има толкова важни проблеми за решаване в страната", обяви той, като не се разбра към кого точно се обръща, нито какво отношение има към случая.

С това историята изглежда няма да приключи, защото Атанасова се закани да търси начини да оспори решението на Минчев да отхвърли питането й към Везиева.

Още

БСП прибегна до компромати в битката за хартиените бюлетини

26.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

8094
Размирици и грубости белязаха първия ден от дебата за Изборния кодекс

24.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

4313
ГЕРБ се наложи за абсурда „машинна бюлетина“

23.11.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3895