Quantcast
Кирил Петков представи новото правителство (галерия) | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кирил Петков представи новото правителство (галерия)

Нулевата толерантност към корупцията е червената линия, която никой от нас не може да премине, зарече се кандидат-премиерът
Обновена
5 978
Кирил Петков представи структурата и състава на Министерския съвет

Кирил Петков представи структурата и състава на Министерския съвет

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Saturday, December 11, 2021

След като получи мандат за съставяне на правителството и го отчете веднага като успешен, Кирил Петков представи в сградата на парламента структурата и състава на следващото правителството пред медиите.

Заместници на Кирил Петков в кабинета ще бъдат Асен Василев (еврофондове и финанси) и Калина Константинова (ефективно управление) от ПП, Корнелия Нинова от БСП (икономика и индустрия), Гроздан Караджов (регионално развитие), номиниран от ИТН, и Борислав Сандов (околна среда), издигнат от ДБ.

Министрите са Бойко Рашков (вътрешни работи), Теодора Генчовска (външни работи), Георги Гьоков (социална политика), Стефан Янев (отбрана), Надежда Йораднова (правосъдие), Николай Денков (образование), Асена Сербезова (здравеопазване), Атанас Атанасов (култура), Иван Иванов (земеделие), Николай Събев (транспорт), Даниел Лорер (иновации и растеж), Божидар Божанов (електронно управление), Александър Николов (енергетика), Христо Проданов (туризъм) и Радостин Василев (спорт).

Нулевата толерантност към корупцията ще бъде червената линия, която никой от нас не може да премине, зарече се кандидат-премиерът. Другото мото ще бъде прозрачност, но не само по отношение на изпълнителната власт, а и за финансирането на медиите, допълни той. "Ще искаме да дадем ясна представа на българския народ какви средства при какви медии отиват", поясни Петков.

Той отново повтори, че възпирането на ръста на цените на тока и справянето с ковид кризата са първите приоритети на неговия кабинет. Задължителна ваксинация няма да има, а ще се проведе информационна кампания за предимствата от имунизацията.

Всеки министър идва със своя екип и ще назначава своите заместници, за да не може да се размива отговорността, стана ясно от изявление на кандидат-премиера. Министерствата се увеличават, но служителите няма, дори ще има намаляване на администрацията, увери Петков. По думите му, ведомствата са нараснали като брой с цел по-ефективно управление. Ресорните комисии в парламента няма да бъдат оглавявани от хора от същата формация като съответното министерство. При назначенията на областните управители ще бъде спазвана същата пропорция като при определянето на квотите в Министерския съвет. На регулаторите, които досега са били фиктивни, ще се даде истинска сила, ангажира се Петков.

Няма да има разлики в третирането на отделните министри, всеки ще бъде мерен с един и същи аршин, увери той. Формациите в управляващата коалиция ще поддържат помежду си непрекъсната комуникация и това според него ще бъде гарантът, че правителството и мнозинството в парламента ще работят успешно.

По отношение на българската позиция спрямо Северна Македония кандидат-премиерът заяви, че тя ще остане същата, но стремежът му е да я "надгради" - да не се продължава само с лозунги, а чрез обща работа и комуникация да се върви към решение на двустранния спор.

 

ПП разпространи и Споразумение за съвместно управление

 

Още

Двата танкера с американски газ пристигат на 8 и 23 юни

15.05.2022

Обновена

1462
С рекетьори не се преговаря! Дори да са в правителството!

15.05.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

13245
Кирил Петков обвърза ГЕРБ с корупционни схеми с Русия

13.05.2022

Обновена

3596