Медия без
политическа реклама

Новият министър: С този бюджет българският спорт мимикрира

Никой не може да бъде привилегирован, каза Радостин Василев, въпреки заложеното от коалицията приоритизиране на спортовете

13 Дек. 2021
БГНЕС
Радостин Василев (вляво) обеща пълна ревизия на работата на ММС

"Считам, че към момента това министерство, с този бюджет, българският спорт мимикрира. Време е в българския спорт да работят хора, на които наистина им се работи, а не да бъде използвана системата за кражби и за източване на средства".

Това обяви новият министър на спорта Радостин Василев при поемането на поста в Спортната палата. Той обаче не даде вид да знае, че в настоящия проектобюджет на България за 2022 г. парите за министерството са увеличени с над 13 млн. лв. - от 96.7 на 110 млн. лв. А по темата заяви следното:

"Първото нещо е да се запозная с хората в министерството, да ги успокоя, да видим как ще работим оттук-нататък. Моята идея е да градим, не да разграждаме, но, естествено, ще имам засилени изисквания към структурите в министерството. Аз доста дълго време наблюдавам системата, участвам в нея и имам определени създадени впечатления, които трябва да бъдат някои опровергани, а други - затвърдени. Започваме с това да видим как бихме могли в новия бюджет, който трябва да предвиди държавата, максимално справедливо и целесъобразно трябва да бъдат предвидени средства за спорта (...) Имаме идея накъде върви бюджетът на министерството, той ще бъде значително увеличен, защото предишният от 100 млн. лв се оказа недостатъчен."

"Срещите ми започват от утре, така трябва да бъдат проведени, че да няма спорт или някой, който да се почувства засегнат и изолиран, или някой да си мисли, че ще бъде приоритизиран. Започваме много активно от утре, имам среща и с г-н Кузманов (б.р. - служебния министър) и от него очаквам информация за това как се развива системата, защото той е бил в нея достатъчно дълго, за да може да даде една добра оценка", каза още Василев.

"Никой не може да бъде привилегирован", заяви още новият спортен министър, с което обаче влезе в противоречие с т.15-17 от коалиционното споразумение, в които е записано: "Категоризиране на спорните федерации", "Категоризиране на спортовете" и "Приоритизиране на спортовете във връзка с финансирането към министерството".

После, позовавайки се на същото това споразумение, изреди и някои от другите приоритети в него:

„Ние ще изпълняваме коалиционна програма, която е заложена в сектор "Спорт". Имаме краткосрочни цели в тази програма - естествено започваме с ревизия и проверка на основните структурни звена на министерството. В момента уточняваме детайли относно моя екип, ще ги предоставя, когато е в цялост – естествено, от експерти в спорта, и не само. Това е залегнало в плана на законодателната дейност на Народното събрание – задължително трябва нов Закон за спорта“.

Василев, който преди време бе адвокат на ЦСКА, бе запитан и за мнение по престрелките чрез медиите между предшественика му Кузманов и "ЦСКА-София" относно базата - ст. "Българска армия" и базата в Панчарево. 

„Аз в последните седмици съм свидетел на това, което се случва между вече бившия министър Кузманов и ЦСКА. Истината е, че първо трябва да се запозная в детайли с казуса. Едно е сигурно – на първо място се спазват законите в България и никой не може да бъде привилегирован. Но министерството ще помага на всички футболни клубове и не само футболни. Като се запозная в детайли с казуса „ЦСКА“, ще взема позиция", каза той.

Още по темата