Медия без
политическа реклама

Русия заплаши с военен отговор, ако Украйна влезе в НАТО

17 Дек. 2021
Pixabay

Русия представи списък с гаранции за сигурност към НАТО, за които твърди, че иска изпълнени, за да намали напрежението в Европа и да смекчи кризата около Украйна, предава в. ''Гаридън''. Исканията включват забрана на Украйна да влиза в НАТО и изискване НАТО да не разполага нови войски или оръжия в страни, влезли в алианса след 1997 г., което включва Полша, Естония, Литва, Латвия и балканските страни. Москва обеща, че пренебрегването на интересите ѝ ще доведе до „военен отговор“.

Исканията, изложени от Москва включват и изискване НАТО да не провежда учения в Украйна без предварително съгласие от Русия. Документът вероятно ще бъде разкритикуван от НАТО, по-специално от Полша и балтийските държави. Те предупредиха, че Русия се опитва да възстанови сферата на влияние в региона и разглеждат документа като доказателство, че Москва се стреми да ограничи техния суверенитет.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг вече изключи всякакви споразумения, които лишават Украйна от правото да влезе във военния алианс, заявявайки, че решението зависи от Украйна и 30-те страни в НАТО. Вече съществуват големи пречки пред влизането на Украйна в алианса, включително териториалния ѝ спор с Русия за анексирания Крим.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза в петък, че няма краен срок за преговорите, но че Русия иска да ги започне колкото е възможно по-рано. „Можем да отидем на всяко място и по всяко време, дори и утре“, каза той. Попитан дали смята, че исканията са неразумни, той отговори: „Не става дума за това, че даваме някакъв ултиматум, такъв няма. Сериозността на нашето предупреждение не бива да се подценява“, каза той.

Западните страни предупредиха, че Русия може да нападне Украйна през януари, тъй като руски танкове, артилерия и ракети се струпват близо до границата. В петък Украйна съобщи, че неин войнил е бил убит по време на битки с проруските сепаратисти в източната част на страната.

 

Ключови думи:

Русия, Украйна, НАТО

Още по темата