Медия без
политическа реклама

Руски съд случайно потвърди руското военно присъствие в Донбас

Дело в Ростов на Дон за подкупи в армията доказва, че руски военни пребивават в Източна Украйна

17 Дек. 2021
EPA/BGNES
Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) инспектират сграда в Авдиевка, Украйна, на 25 февруари 2017 г., след обстрел от проруските сепаратисти в Донбас.

През 2019 г. Русия е доставила на територията на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики хиляди тонове хранителни продукти за руската армия. Това стана известно от решение на окръжния съд в Ростов на Дон, който осъди руския гражданин Вячеслав Забалуев на пет години затвор за посредничество при подкуп, свързан с доставки на хранителни продукти за руски военнослужещи, съобщи Би Би Си. 

Украинската страна смята решението на съда за доказателство, че Русия участва в конфликта в Донбас. Според говорителя на украинското външно министерство Олег Николенко, цитиран от Би Би Си, Кировският районен съд на Ростов на Дон е подписал

 

„Признание за вината на Русия“

През ноември 2021 г.  Кировският районен съд в Ростов на Дон, е осъдил Забалуев на 5 години лишаване от свобода за посредничество при вземане на подкуп. В присъдата съдията Шолохов посочва, че през 2019 г. подсъдимият  е застрашил доставките на хранителните продукти за руските военнослужещи в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Още от началото на конфликта в източната част на Украйна през 2014 г. руските  власти отричат присъстствието на руски войски в Украйна. Сега обаче това присъствие фактически е потвърдено от руски съд.

Според съдебните документи, като зам.-директор на компания, която осигурява продукти за военнослужещи, подсъдимият се занимавал с доставки на храна за руските военни, „които са на постоянна служба на територията на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики“  

Година по-рано, през ноември 2020 г., началникът на Ростовския център за санитарен и епидемиологичен контрол към Министерството на отбраната на Русия, подполковник Г. Гончаров, вече бил осъден на 3,5 години затвор. Именно на него Забалуев е превеждал по 90 хиляди рубли (1075 евро) месечно цяла година, за да няма проблеми с проверките на доставките.

„По време на предварителното разследване Гончаров призна изцяло вината си и сключи споразумение за сътрудничество с досъдебното производство“, съобщиха от Главното военно следствено управление на Следствения комитет на Русия.

В присъдата „самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР“ се споменават 4 пъти. Пише и, че продуктите, снабдяването с които е било застрашено, „са били предназначени за изпращане на военните части на въоръжените сили на Руската федерация, разположени на територията на ДНР и ЛНР“.

След като информацията за присъдата беше разпространена в медиите, текстът на решението изчезна от сайта на съда, но архивираните копия са запазени в интернет.

Присъдата позволява да се предположи какви са 

мащабите на военното присъстствие на  Русия в Донбас

При отбелязаната в присъдата честота на доставките, брой и товароподемност на камионите — и справка с общовойсковата дажба на военнослужещ, може лесно да се изчисли, че в ЛНР и ДНР са изпращани продукти за 58 хил. души. 

Възможно е, разбира се, не целият обем на доставките да е за военните - част може да са отивали в складове, в други местни структури или за хуманитарна помощ. Според различни експерти броят на хората, за които биха могли да бъдат предназначени провизиите, е около  26 хиляди души, заедно с членовете на местните въоръжени участници. По изчисления на други специалисти редовните руски военнослужещи и военни инструктори в Донбас са около 3000 души, като в пика на въоръжената конфронтация не са надвишавали 8-10 хиляди души.

„Признаването в решението на  руския съд на присъствието на  въоръжени сили на Руската федерация във временно окупирана територии на Украйна е още едно убедително

опровергаване на ключовия аргумент на Москва

за "вътрешноукраинския" характер на конфликта. Този път лично Руската федерация създаде прецедент, който ясно фиксира статута й на страна-агресор в международен въоръжен конфликт“, коментира говорителят на украинското външно министерство.

Това  решение на руския съд ще бъде използвано от украинските юристи. Политическата  позиция на Киев пред международните съдилища е, че Русия продължава въоръжената си агресия в Крим  и Донбас. 

„Сега, след решението на руския съд и уважавания съдия Шолохов, имаме съдебен прецедент, който ще позволи на всички адвокати да разчитат на него в защита на позицията си относно руските войски в Донбас. Това решение напълно обръща правната ситуация“, допълни говорителят.

Още по темата