Quantcast
Започнаха проверки на варненската схема "Гергов" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Започнаха проверки на варненската схема "Гергов"

Обновена
4 300
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Снимка на Гергов от времената, когато бе фактор в БСП.

Прехвърлянето на варненските акции от Пловдивския панаир в дружеството "Пълдин Туринвест" предизвика интереса на окръжната прокуратура в морския град. Днес тя съобщи, че стартира две проверки по казуса.

Както е известно, решението на варненския общински съвет, взето по предложение на кмета Иван Портних, бе придвижвано цяла есен. С него пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който контролира и двете дружества, ще увеличи влиянието си в панаира.

"Едната проверка е по надзора за законността. Има за цел да се установи спазена ли е нормативната уредба при вземане на решението за реализирането на сделката и спазени ли са нормативните изисквания. Втората проверка е започната с оглед на това дали има извършени нарушения от страна на длъжностни лица, които представляват престъпление, както и кой ги е извършил", уточниха от окръжната прокуратура. При данни за престъпление ще бъде предприето разследване, а и ще се привлекат към наказателна отговорност виновните лица. "В случай че бъдат констатирани нарушения, решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна", казаха още от прокуратурата.

Срещу сделката са против още ДБ, както и бившият партиен шеф на пловдивския бизнесмен Корнелия Нинова, вече в качеството й на вицепремиер и министър на икономиката:

ОСПОРВАНЕ

Малко по-късно днес областният управител на Варна Марио Смърков оспори съдебно гласуването във варненския съвет. Жалбата му трябва да спре акта на съвета, освен ако съдебният състав не реши друго.

Още

Pink Floyd искат $ 1/2 млрд. за музикалния си каталог

26.06.2022

1303
Хаосът по летищата в Европа засегна и България

25.06.2022

Обновена

26926
Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и "Барселонагейт"

23.06.2022

30654