Медия без
политическа реклама

Косово и Бутан на финала за "Оскар" 2022, ние - не

Лауреатите от Кан и Берлин бяха игнорирани заради секс сцените в тях

22 Дек. 2021Обновена
Кадри от „Дюн“, „Смъртта може да почака“ и датския Flee (в средата), който може да стане първото заглавие с номинации в трите категории за Международен, Документален и Анимационен филм.

Надпреварата за "Оскар" 2022 започна с представянето на т.нар. кратки списъци в десет категории - за най-добър международен филм (бившият "чуждоезичен"), късометражни анимационни и игрални филми, пълнометражни и късометражни документални, грим и прически, музика, оригинална песен, звук, визуални ефекти. 

Очаквано българският представител за поредна година не се добра до 15-те най-добри при международните филми. "Страх" на Ивайло Христов остана напълно незабелязан сред около 100 предложения от цял свят. За сметка на това в "шортлиста", който тази година е по-дълъг от обикновено, намериха място филми от Косово ("Кошер") и Бутан ("Лунана: Як в класната стая"). Те се състезават с филми, вече впечатлили на фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, спечелили Европейски филмови награди и пр. Сред тях са "Герой" на Асгар Фархади (Иран), "Божията ръка" на Паоло Сорентино (Италия), "Купе №6" (Финландия), "Аз съм твоят мъж" (Германия), "Бягство" (Дания), "Карай колата ми" (Япония), "Добрият шеф" (Испания), "Най-лошата личност на света" (Норвегия).

Датският Flee попадна е номиниран също за пълнометражен документален филм, а ако попадне и в категорията за пълнометражна Анимация (тази година тя няма кратък списък), ще постави рекорд с тройната си игра за „Оскар“.

Изненадващо в списъците за 94-ите награди "Оскар" липсва лауреатът от Кан 2022, който представлавяше Франция в чуждестранната категория. Режисьорката Жулиа Дюкурно е едва втората жена след Джейн Кемпиън, печелила "Златна палма", а филмът й, макар противоречиво приет, има и много възторжени рецензии. 

Но "Титан" съдържа кадри с екстремно насилие и сексуалност, което не съвпада с предпочитанията на повечето членове на AMPAS. Същото вероятно е навредило и на участието на Румъния с носителя на „Златна мечка“ от Берлин "Каръшко чукане или шантаво порно", който започва с 10-минутна хардкор секс сцена. Предвид че тази година членовете на Академията гледат в дигитална платформа, най-вероятно просто са приключили и с двата доста бързо. 

В категориите за техническо майсторство очаквано доминират "Смъртта може да почака" - 25-ият филм за Джеймс Бонд, с пет споменавания (песен, музика, звук, визуални ефекти, грим и прически), и "Дюн" - четири (без песен). В три категории виждаме един от фаворитите на сезона - "Силата на кучето" на Джейн Кемпиън, продукция на "Нетфликс". Това е голям ден и за Били Айлиш, която е обект на пълнометражен документален филм, влязъл в краткия списък, както и съавтор и изпълнител на песента от Бонд No Time to Die. 

Окончателните номинации ще бъдат обявени на 8 февруари. „Оскарите“ ще бъдат връчени на 27 март в Dolby Theatre и ще се излъчват на живо по ABC. 

Още по темата