Медия без
политическа реклама

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ се събраха срещу машинния вот

Обединената опозиция обаче не успя да се наложи за създаването на анкетна комисия за изборите

22 Дек. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Александър Ненков обясни нежеланието на бившите управляващи да обжалват изборните резултати с това, че те милеят за България.

Близо два часа депутатите спориха по искане на „Възраждане“ за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи проведеното на изборите машинно гласуване. Проектът получи подкрепата на ГЕРБ, която отдавна воюва с новата изборна технология, а също и на ДПС, с което всъщност обедини цялата опозиция. Техните 100 гласа обаче се оказаха недостатъчни да прокарат предложението през пленарната зала.

Атаката на ГЕРБ срещу машинното гласуване продължи и днес – отново с личното участие на лидера на партията Бойко Борисов.

 

Каква беше идеята

В мотивите си националистите посочиха, че са били отчетени разминавания между протоколите с изборните резултати и разписките от гласуването, които предизвикват съмнения за достоверността на вота. Затова настояваха за изясняването на подобни обстоятелства да бъде създадена комисията.

За тази цел се предвиждаше например членовете й да проверят дали има разминавания между резултатите от машините и разписките в два произволно определени избирателни района. Дори това подсказваше, че работата на комисията ще преследва по-скоро политически цели, тъй като от само два района не могат да се правят изводи за цялостната картина.

И след края на работата по изборите 2 в 1, продължават да изникват нередности и неясноти в машинното гласуване, които смущават Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

Управляващите не се съгласиха

Цялото управляващо мнозинство се противопостави на проекторешението. Филип Попов от БСП посочи, че Централната избирателна комисия (ЦИК) така или иначе трябва да подготви доклад за проведените избори и да го предостави на парламентарната правна комисия, където той ще бъде обсъден. Това до голяма степен обезсмисля създаването на анкетна комисия. Антоанета Цонева от ДБ изтъкна, че фокусирането върху машинния вот ще отвлече вниманието от основния проблем в изборната администрация – това, че тя се организира на партийно-квотен принцип. От ПП заявиха, че устройствата са свършили добра работа, без да създават особени проблеми.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС възрази, че машинното гласуване е предизвикало стрес в обществото. „Тук трябва да ровим до дупка“, настоя той. И обяви, че машините са първата стъпка към друга форма на държавно управление, която да замести парламентаризма.

Десният депутат Георги Ганев излезе на трибуната, носейки лаптоп, за да демонстрира доверието си в машините. В отговор Елена Гунчева от „Възраждане“ язвително го порица, че не прави разлика между компютър и машина за кафе.

Искрен Митев от ПП упрекна националистите, че работят заедно с ГЕРБ-СДС. Същото обяви и Атанас Атанасов от ДБ, според когото между двете опозиционни формации има „синергия“. Управляващите попитаха предшествениците си защо не са оспорили изборите, след като имат подозрения по отношение на резултатите. „Не сме обжалвали изборите, защото ГЕРБ е партия, която милее за държавата“, отвърна Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, което предизвика смях в пленарната зала.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че партията му ще подкрепи създаването на анкетната комисия, както е направила с всички други подобни предложения. "Този начин на гласуване не дава нужните резултати по отношение на достъпност, честност, прозрачност. Народното събрание е длъжно да отвори още веднъж тази страница", допълни Цонев.

Интересното беше, че „Възраждане“, както и управляващото мнозинство, се изказаха еднакво ласкаво за вътрешния министър Бойко Рашков. Всички го похвалиха, че е намалил гласовете за ГЕРБ-СДС с полицейски акции срещу търговията с гласове. Това учуди герберите, които напомниха, че резултатите на ИТН и ДБ също силно са паднали.

При гласуването на предложението ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" събраха 100 гласа, но срещу тях се възправиха 132-ма депутати от мнозинството, с което идеята се провали.

Още по темата