Медия без
политическа реклама

ММС обви в мъгла финансирането на спорта

Федерациите остават в неведение дали, кога и как министър Василев ще изпълни намерението си да промени току-що въведената програма

23 Дек. 2021ЯВОР ЕВТИМОВ
БГНЕС

В първата си седмица като министър на младежта и спорта Радостин Василев изреди множество амбициозни цели за преобразяване на българската спортна реалност. Водещо място сред изброените приоритетни задачи зае планираната поредна промяна в метода на финансиране на спортните федерации с държавни средства.

Намерението си новият министър декларира още в първия ден от встъпването в длъжност, заявявайки недвусмислено, че не харесва изготвената току-що от екипа на предшественика му Андрей Кузманов "Програма за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г." Тя влезе в сила на 8 декември и именно по нея федерациите трябва да кандидатстват за отпускане на пари от бюджета на ММС, като крайният срок за внасяне на проекти е 14 януари 2022 г.

Макар и с двуседмично забавяне, министерството на младежта и спорта (ММС) публикува обещания проект за изцяло нова програма за държавно финансиране на спорта за високи постижения.

"Искам да изчистя финансирането на спортните федерации - заяви министър Василев. - Искам да променя методиката на финансиране, която към момента е с една формула. За съжаление тази формула приоритизира определени спортни федерации, а други, особено при колективните спортове, остават с по-малко финансиране. Не ми се иска да се източват средства от публичните програми на министерството на спорта. Идеята е да увеличаваме средствата, а не да ги намаляваме и отмъщаваме или да ограничаваме нещо относно финансирането. Наистина трябва да помислим финансирането да достига до крайните реципиенти, защото аз виждам, че има някакви средства в някои пера, а в същото време там цари разруха и хаос."

Само че точно тези реплики на новия спортен министър предвещават хаос във финансирането на спорта в началото на 2022 г. Защото понастоящем федерациите са в пълно неведение дали, кога и как точно Василев планира да осъществи плана си за промяна. От други негови изявления стана ясно, че няма да се действа прибързано.

"Министър Кузманов е въвел нов метод на изчисляване. Натоварил е допълнително дирекция "Спорт за високи постижения" с по-голям брой федерации, за които да отговаря. След като анализираме детайлно какъв е начинът за формиране на финансирането, ще събера експертните съвети, както е по коалиционно споразумение, и ще търсим най-справедливия начин. Имаме време. Бюджетът за 2022 още не е започнал да се обсъжда", посочи специалистът по спортно право.

Държавата в лицето на министерството на младежта и спорта (ММС) се кани да въведе изцяло нов механизъм за финансиране с публични средства на спортните федерации в България.

В опит да създаде повече яснота за намеренията на Радостин Василев по отношение на държавното финансиране на спорта "Сега" изпрати серия конкретни въпроси до пресслужбата на ММС:

- как ще се отразят плановете за изготвяне на изцяло нова програма на вече кандидатстващите с проекти спортни федерации?

- има ли конкретна дата, на която ще се събират споменатите от министъра експертни съвети?

- има ли планиран срок, в който ще бъде изготвена и публикувана евентуалната нова програма?

- какъв е рискът спортните федерации да останат без необходимото им финансиране, особено тези по зимни спортове, които се готвят за участие на олимпийските игри в Пекин `22 (4-20 февруари)?

- как министерството възнамерява да обезпечи финансово работата на федерациите в началните месеци на 2022 г?

За съжаление, в получените отговори липсва съществена конкретика, която да разсее поне частично мъглата по темата. Някои питания пък останаха без каквото и да е уточнение. Ето какво гласи официалната позиция на ММС:

"В момента министър Радостин Василев и неговият екип се запознават в детайли с "Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г.". Ще бъде направен детайлен анализ на сега действащата Програма и "Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2021 г.", за да бъдат установени всички обективни фактори, довели до промяна в методологията и да бъде взето максимално правилното решение. Министър Василев вече заяви, че неговата цел е да бъде постигнат най-справедливият подход при оценяването на развитието на спортните федерации и да бъде избегнато приоритизиране на едни спортове за сметка на други. Участието на български спортисти на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. е обезпечено. Министерството на спорта управлява публичен ресурс и той ще бъде разпределян на база законност, справедливост и прозрачност."

Така структурираният отговор само засилва впечатлението, че министър Василев побърза да каже "хоп" доста преди да установи дали въобще може да скочи. Като юрист той несъмнено е наясно, че възможните му ходове в случая са силно ограничени.

Единият от тях беше незабавно да издаде заповед за спиране на разписаната от Андрей Кузманов програма и прекратяване на процеса по кандидатстване (както например моментално спря обявения на 1 декември от подопечното му държавно дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД търг с тайно наддаване за наем на базите на ЦСКА, макар сам да призна, че не е детайлно запознат с условията по него). Това обаче не беше направено, а и то със сигурност би довело до неколкомесечно забавяне на финансирането на федерациите заради необходимите срокове за изготвяне, обсъждане, приемане и кандидатстване по евентуална нова програма.

Обявеният на 1 декември търг с тайно наддаване за наем на държавни спортни обекти в София, стопанисвани от "Сердика спортни имоти" ЕАД, е спрян.

При положение че това не бе направено, пълна промяна в метода за финансиране ще е възможна чак за 2023 г. В такъв случай средствата за спорта през 2022 г. очевидно трябва да бъдат отпуснати по сега действащата програма (както впрочем тя е наречена и в отговора на ММС до "Сега"), а при необходимост впоследствие да се сключват договори за допълнително финансиране на потенциално ощетени федерации.

В създадената патова ситуация самите ръководни органи на отделните спортове са в недоумение какви действия да предприемат. Бързо допитване на "Сега" до президентите на някои от водещите федерации установи, че те не са получили никакво официално уведомление от спортното министерство по казуса.

Освен това по неофициална вътрешна информация към 22 декември в деловодството на ММС не е постъпил нито един проект за финансиране по сега действащата формула. А противоречивите изявления без предприемане на конкретни действия от страна на министър Радостин Василев едва ли ще катализират процеса по кандидатстване.

И макар той да смята, че има време, всъщност няма...

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?