Quantcast
Нинова обяви, че забранява на телекомите да вдигат цени | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Нинова обяви, че забранява на телекомите да вдигат цени

Всъщност заповедта идва от КЗП и само ограничава, но не отменя анонсираното поскъпване
Обновена
3 794
 БГНЕС

Обявеното от телекомите новогодишно сурвакане на досегашите им абонати няма да се състои - или поне не в анонсирания размер. 

"Днес издаваме заповед, с която ще се забрани повишаването на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори", обяви вицепремиерът Корнелия Нинова.

Тя поясни, че забраната се основава на проверката на Комисията за защита на потребителите. "КЗП, която е орган към Министерството на икономиката и индустрията (МИИ), е установила, че обявеното поскъпване е нелоялна търговска практика", каза министър Нинова и поясни: "Нелоялна практика е, защото мобилните оператори възнамеряват да увеличат цените с инфлацията за две години накуп - за 2020 г. и 2021 г."

Това, което вицепремиерката казва, изобщо не означава, че абонатите на А1, Теленор и Виваком ще отърват поскъпването. Цените ще бъдат индексирани, но само с инфлацията за 2021 г., което е разрешено и допустимо (всъщност мобилните оператори няма да страдат много, че им забраняват да включат в бъдещите сметки на абонатите индкекса за 2020 г. - тогава инфлацията бе само 1.7 на сто).  

По-рано днес председателят на КЗП Димитър Маргаритов коментира по-подробно казуса с поисканото от телекомите индексиране на цените:

 

Колкото до заповедта за забрана, тя не е издадена от министър Нинова, а от шефа на КЗП - именно той има правомощия да нарежда на фирми да прекратят или да не допускат действия, които са в ущърб на потребителите и противоречат на нормативната база.

Новината за заповедта излезе след днешната среща на екипа на Нинова с Комисията за защита на потребителите и неправителствени организации на съвещание заради галопиращите цени на основни стоки и услуги и нуждата от по-сериозен контрол от страна на институциите.

Министърът на икономиката съобщи, че една от важните задачи на новото правителство е дефинирането на понятието "енергийна бедност", така че помощите за ток и отопление да стигат до повече нуждаещи се.

 

 

Още

Не Калоян Методиев е даден на КПКОНПИ за проверка

06.09.2022

6034
КПКОНПИ проверява началника на кабинета на Нинова

05.09.2022

Обновена

2952
Кабинетът „Петков“ падна

22.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

14986