Quantcast
Путин заклейми американския бойкот на олимпиадата в Пекин `22 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Путин заклейми американския бойкот на олимпиадата в Пекин `22

САЩ искат да ограничат икономическия растеж на Китай, но е късно, смята руският президент
3 286
 ЕПА/БГНЕС

Дипломатическият бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин `22 е част от стратегията на САЩ да ограничат икономическия растеж на Китай. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на традиционната си годишна пресконференция в Кремъл.

Инициативата на Вашингтон да не изпраща свои официални лица в китайската столица по време на олимпиадата от 4 до 20 февруари 2022 г. като знак на протест срещу нарушаването на човешки права, каквито обвинения има към Пекин, вече бе подкрепена от Великобритания, Канада и Австралия. Но пък среща сериозна критика от Русия и Иран.

Повечето страни от ЕС засега се въздържат от присъединяване към бойкота заради притеснение, че това може да наруши бизнес отношенията им с Китай. Само Литва декларира открито, че няма да изпрати свои държавни представители на олимпийските игри.

По време на своята реч Путин подчерта, че винаги е бил "против политизирането на спорта", и засвидетелства подкрепата си към Китай.

"Това решение е неприемливо и погрешно - заяви руският държавен глава по отношение на планирания дипломатически бойкот. - Говорих с бивш президент на САЩ и той ми каза, че бойкотите на олимпиадите в Москва през 1980 г. и в Лос Анджелис през 1984 г. са били огромна грешка. Но Съединените щати продължават да правят съвсем същата грешка. Каква точно е причината за това? Това е опит да се забави растежът на Китай."

Путин вече е приел поканата на китайския президент Си Дзинпин да присъства на церемонията по откриване на XXIV зимни игри, въпреки че знамето и останалите национални символи на Русия няма да бъдат показвани по време на олимпиадата заради наложеното наказание на страната заради системни допинг нарушения на спортистите ѝ. Руският президент добави, че американските опити да спрат развитието на Китай са "твърде закъснели":

"Те не могат да обърнат процеса. Китайската икономика вече е по-голяма от тази на САЩ по отношение на покупателната способност. Неизбежно е Китай да се превърне във водещата световна икономика и във всички останали аспекти. Трябва да го разберете."

Още

Украински режисьори бойкотират Карлови Вари заради руски филм

28.06.2022

243
Руското посолство в София събира дарения за войната

28.06.2022

3215
Водка Smirnoff за втори път напуска Русия

28.06.2022

2481