Quantcast
Лавров: Западът може да разпали война в Украйна и да обвини Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лавров: Западът може да разпали война в Украйна и да обвини Русия

След Нова година ще започнат преговори с Вашингтон за поисканите от Москва гаранции за сигурност, обяви първият дипломат на Кремъл
Обновена
5 616
 БГНЕС/ЕПА
Сергей Лавров

Министърът на външните работи на Русия Сергай Лавров смята, че Западът може да започне война в Украйна и да обвини за това Москва.

"Не изключвам да има такова желание - да се подклаждат милитаристичните настроения, да се организира "малка война", а след това да ни обвинят нас, за да въведат поредните санкции и да потиснат нашите конкурентни възможности," заяви той в интервю за YouTube канала на известния руски журналист Владимир Соловьов "Соловьов Live". Като аргумент той посочи, че САЩ и други западни държави въоръжават Украйна и даже се хвалят, че от 2014 г. насам да й доставили боеприпаси, оръжие и други военни системи на стойност $2,5 млрд.

"Владимир Зеленски (президентът на Украйна) извършва безумни постъпки. И те се боят от това безумие. Страхуват се, че някаква глупост ще разпали конфликт, който никому не е нужен", каза още Лавров. Той обаче подчерта, че Русия няма да се унижава и да моли Запада да свали "незаконните едностранни санкции".

Лавров определи подхода на ЕС към Русия като политическа шизофрения и камасутра. Той припомни, че предишният върховен представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини разработи пет принципа за диалог с Москва, главният от който бе, че отношенията с Русия ще се нормализират, ако тя изпълнява споразумението от Минск за Донбас. "Но всеки, който е чел минските договорености, ще разбере, че това е политическа шизофрения", смята Лавров.

Новият външен министър на ЕС Жозеп Борел предложи да се използва друга стратегия, съчетаваща три принципа - дистанциране, натиск и диалог по интересни за ЕС теми. "ЕС обаче реши да остави принципите на Могерини и тържествено провъзгласи нов подход - отдръпване, сдържане, въвличане. И аз просто си представих хореографията на всичко това. Извинете, но това е политическа камасутра", смята Лавров.

ПРЕГОВОРИ

Преговорите със Съединените щати по поисканите от Русия гаранции за сигурност ще започнат веднага след новогодишните празници, посочи Лавров в интервюто си, разказва БНР

„Най-важното е, както каза президентът, да няма излишни приказки, да не се замотаят с безкрайни дискусии, с което Западът се слави и което умее, а да има резултат“, заяви Лавров.

Що се отнася до предложената от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг среща на Съвета Русия-НАТО на 12 януари, Лавров настоя в нея да участват и военните: „Казахме, че разговорът ще има смисъл само при прякото участие на военните. В нашата делегация военните ще бъдат представени на високо равнище. Помолихме ги да потвърдят дали сме разбрали правилно, че и те ще направят същото. Чакаме отговор“. 

На 15 декември Москва предаде на Вашингтон два проектодоговора за гаранции за сигурност: двустранен между Русия и Съединените щати, и многостранен между Русия и натовските държави. В документите руската страна настоява за гаранции, които изключват по-нататъшното разширяване на Алианса на изток и разполагането на настъпателни оръжейни системи в съседните на Русия страни.

Още

Украински режисьори бойкотират Карлови Вари заради руски филм

28.06.2022

89
Руското посолство в София събира дарения за войната

28.06.2022

2720
Внос от Украйна сваля цената на олиото

24.06.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

33537