Медия без
политическа реклама

Австралия отпрати Джокович обратно към Европа

След цяла нощ на летището в Мелбърн тенисист №1 в света получи отказ за виза с медицинско изключение

05 Яну. 2022Обновена
Туитър
9-кратният шампион на Australian Open Новак Джокович на влизане в летището на Мелбърн за разговор с властите

Световният №1 в тениса Новак Джокович получи отказ да влезе на територията на Австралия, съобщи Би Би Си. Като формална причина местните власти изтъкнаха проблеми с визата на 34-годишния сърбин, който прекара цяла нощ затворен в стая на летището в Мелбърн.

20-кратният шампион от Големия шлем пристигна на Зеления континент, за да защитава титлата си от Australian Open, след като получи медицинско разрешение да пребивава в щата Виктория, въпреки че не е ваксиниран срещу коронавируса. На границата обаче беше установена грешка в подадените от него документи за издаване на виза, които не включват подобно изключение от правилата срещу разпространението на COVID-19.

Местните медии съобщиха, че по-късно в четвъртък Джокович ще бъде качен на самолет обратно към Европа. От екипа на сърбина пък обявиха, че адвокатите му ще обжалват това решение на австралийските власти.

 

ДИНАМИЧНИЯТ РАЗВОЙ

Новак Джокович пристигна в Мелбърн днес следобед българско време, но беше задържан на летището заради проблем с визата. Това беше поредното развитие по сагата с влизането в Австралия на световния №1 в тениса, който трябваше да защитава титлата си от Australian Open от 17 януари.

Самолетът на Джокович кацна на мелбърнското летище "Туламарин" в 23:30 ч. местно време (14:30 ч. българско), но той така и не можа да премине граничния контрол, защото правителството на щата Виктория отхвърли два часа по-рано молбата на сърбина да му издаде виза.

Според австралийския интернет портал The Age проблемът е, че рекордьорът по титли от Australian Open (9) е имал виза, която обаче не допуска медицинско изключение от COVID-протокола в страната - искането за визата не е било попълнено коректно. Затова граничните сили на Австралия са потърсили подкрепа от правителството на Виктория, чрез която да улеснят влизането на тенисиста, т.е. смяна на типа виза. Исканата подкрепа е, защото щатът Виктория си партнира с Тенис Австралия в провеждането на Откритото първенство на Австралия, за което се отнася и визата на Джокович.

Решението на властите на Виктория да не подкрепят издаването на виза на тенисиста "отразява гнева към Джокович сред министрите и висшите чиновници на щата и подчертава тяхната чувствителност към това да бъдат обвинени, че помагат на Джокович да играе на Australian Open въпреки неговия откровен скептицизъм относно ваксинирането и неразкриване на причината за получаването на медицинско изключение".

Според различни източници сърбинът е бил разпитван от служители на австралийската гранична полиция в стая на летището поне до 2:00 ч. след полунощ (18:00 ч. наше време).

Бащата на Новак - Сърджан Джокович, обяви пред "Радио Б92", че синът му е бил затворен в помещение на летището и не е можел да излиза от него, като пред вратата са охранявали двама полицаи. А австралийският вестник "Хералд Сън" се позовава на свои източници от властите, че тенисистът "може да бъде изпратен в имиграционен арест".

На летището остана и екипът на Джокович, в който е един от неговите треньори - Горан Иванишевич. Хърватинът пусна и снимка на всички от екипа, които очакваха световният №1 да бъде освободен. "Това не е обикновено пътуване", написа хърватинът.

 

ПО-РАНО ДНЕС

Новината, че световният №1 в тениса Новак Джокович е получил специално разрешение да играе на Australian Open, без да е ваксиниран срещу COVID-19, предизвика гняв и възмущение в Австралия. Според сега действащите противоепидемични правила в щата Виктория никой тенисист няма да право да участва на турнира в Мелбърн (17-30 януари), ако не е завършил имунизационния цикъл срещу коронавируса, освен ако няма медицинско позволение заради някаква непоносимост към препаратите.

Именно такъв документ за изключение е бил издаден на 34-годишния сърбин, който се похвали за това вчера в профила си в "Инстаграм" и обяви, че потегля от Европа към Зеления континент. Организаторите на първия за годината турнир от Големия шлем начело с президента на австралийската тенис федерация Крейг Тайли подчертаха, че към 9-кратния шампион не е проявявано персонално отношение, защото "молбата му е била разглеждана от две независими комисии".

Световният №1 в тениса Новак Джокович ще защитава титлата си от Откритото първенство на Австралия, след като все пак е получил специално медицинско разрешение да играе, без да е ваксиниран срещу COVID-19.

Само че това не успокои австралийците, голяма част от които все още нямат право да пътуват между щатите или в чужбина. В последните 24 часа се чуха множество критични гласове, насочени срещу здравните власти, политиците и самия Джокович.

Наложи се лично министър-председателят Скот Морисън да дава обяснения по темата. На пресконференция вчера премиерът заяви, че "щом правителството на Виктория е издало медицинско разрешение на Новак Джокович да пристигне в Австралия, ние ще се съобразим с това решение".

Министърът на вътрешните работи Карън Андрюс обаче даде индикация, че последната дума по допускането на Джокович на австралийска територия ще има федералното правителство.

"Въпреки че правителството на Виктория и Тенис Австралия може да допуснат неваксиниран играч да участва в Australian Open, федералното правителство е това, което ще съблюдава спазването на мерките и изискванията на австралийската граница", заяви Андрюс в официална позиция на вътрешното министерство от тази сутрин.

Тя добави, че всеки пристигащ в Австралия неваксиниран човек "трябва да представи приемливо доказателство" за медицинските причини за полученото разрешение, за да влезе в страната.

"В противен случай всеки ще бъде поставен под карантина по предварително установените срокове. Никой състезател от участниците в Откритото първенство на Австралия няма да бъде облагодетелстван от специално отношение", се казва още в изявлението от австралийското МВР.

Днес премиерът Морисън отново бе питан за Джокович и този път зае много по-твърда позиция:

"Очаквам неговото представяне и какви доказателства ще ни даде в подкрепа на медицинското изключение. Ако тези доказателства са недостатъчни, той няма да бъде третиран по различен начин от никого другиго и ще бъде качен на следващия самолет към дома. Не трябва да има специални правила за Новак Джокович. И за никого другиго".

Морисън добави, че има издадени вече множество медицински изключения на хора, които са успели да подкрепят молбите си с доказателства. "Така че обстоятелствата (около Джокович) не са уникални. Въпросът е дали той има достатъчно доказателства, че отговаря на условията за такова изключение."

 

РЕАКЦИИ

Решението на щата Виктория да издаде документ за медицинско изключение на Новак Джокович отприщи лавина от разнопосочни коментари в социалните мрежи и другите медии.

Българската първа ракета Григор Димитров защити сърбина"Не съм лекар, но съм сигурен, че има причина за решението. Ако някой се нуждае от медицинско изключение и ако то е истинско, значи не виждам проблем", каза той пред The Age.

"Не ме интересува колко добър тенисист е той. Ако отказва да се ваксинира, той не трябва да бъде допускан. Ако това разрешение е вярно, то изпраща ужасяващо послание до милионите австралийци, опитващи се да редуцират риска от COVID-19 за себе си и семействата си. Ваксинацията показва уважение, Новак", написа в "Туитър" известният австралийски лекар д-р Стивън Парнис.

Първата тенис ракета на Австралия Алекс де Минор беше лаконичен по време на своя пресконференция в Сидни: "Мисля само, че това е доста интересно. Това е всичко, което ще кажа."

Британският специалист в тениса на двойки Джейми Мъри пък добави: "Мисля, че ако аз не бях ваксиниран, нямаше да ми издадат разрешение. Нали разбирате. Но браво на него, че успя и ще дойде в Австралия да играе."

Френският тенисист Пиер-Юг Ербер, който ще пропусне Australian Open, понеже отказва да се ваксинира, коментира пред в. "Екип" така:

"Не ми се иска да съм на негово място, когато сляза от самолета, защото мисля, че няма да получи посрещането, подобаващо за №1 в света. Щом е получил медицинско позволение, значи има валидна причина за това. Всички чакахме развръзката. Като се има предвид при какви ограничения живяхме миналата година в Мелбърн, смятах, че отговорът на молбата му ще е "не". Затова сега съм приятно изненадан."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?