Quantcast
Кабинетът назначи 9 областни управители от квотата на БСП и ДБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кабинетът назначи 9 областни управители от квотата на БСП и ДБ

Обновена
3 168
 Илияна Кирилова

Нови областни управители имат от днес 9 области в страната. Всички новоназначени са от квотите на БСП и "Демократична България", съобщи пред журналисти след заседанието на Министерския съвет Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

Новите назначения са в областните управи в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София-област и Хасково. През следващите дни ще бъдат обявени промените и в останалите области като в тях губернаторите ще бъдат от "Продължаваме промяната" и ИТН.

От "Демократична България" вече обявиха имената на своите областни управители. Те ще поемат Пловдив-област, Хасково, Велико Търново и Видин. 
 
За областен управител на Пловдив област е назначен Йордан Иванов. Той е юрист и досегашен заместник-председател на Общинския съвет в Пловдив. В рамките на коалицията “Демократична България” ръководи екипа за политики в ресор “Децентрализация и регионално развитие” от 2018 г. Експертизата, свързана с развитието на регионите в България, е и политическа, и част от професионалния път на Йордан Иванов като юрист, консултант, адвокат в сферата на корпоративното право, отчитат от ДБ.
 
Катя Панева е новият областен управител на Хасково. Тя е магистър по Европейска икономика и управление на администрацията. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Председател и създател е на фонд „Ин витро“ в Димитровград. Участва активно в кампаниите „Гласувай без граници“ и „Искам да гласувам“, подкрепящи въвеждането на електронно гласуване и улесняването на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически процес в България.

Людмила Илиева поема поста във Велико Търново. Тя е юрист, с над двадесетгодишна практика в областта на гражданското право. Илиева е втори мандат общински съветник в местния парламент на Горна Оряховица, а в периода 2015 г. – 2019 г. е заемала и постта -  заместник-председател на Общинския съвет в Железничарския град.

За областен управител на Видин е назначен Любен Иванов. Той e адвокат към Адвокатска колегия – Видин, а от  2015 г. е общински съветник в местния парламент.

От квотата на БСП

Стойко Танков е назначен за областен управител на област Бургас. Танков е бил народен представител в 39-о и 40-о Народно събрание. Бил е председател на Общинския съвет на Община Бургас, а също и председател на Общинската агенция по приватизация в Бургас.

Иван Иванов е назначен за областен управител на Софийска област. От 2014 г. до сега е председател на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната и почетен председател на Асоциацията на завършилите Колежа по отбраната на НАТО – България. В периода 2013-2014 г. е заемал длъжността заместник-министър на отбраната. Преди това е бил директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси“ в Министерството на отбраната. 

Юристът Валери Сарандев е новият областен управител в Благоевград. Той е заемал същата длъжност и през 2017 г. Сарандев е дългогодишен заместник-кмет на Община Гоце Делчев.

За областен управител на област Добрич е назначен Галин Господинов. От май 2021 г. до момента е заместник областен управител на област Добрич. Той е бил юрисконсулт в Регионално управление по образование – Добрич, както и във ВиК Добрич и в „Пътно строителство" - Добрич. 

За областен управител на област Смолян е назначен Емил Хумчев. От 2019 г. до момента е председател на Общинския съвет в Златоград. Преди това дълги години е бил общински съветник в града.

На предишното си заседание от 30 декември правителството одобри изменения на Устройствения правилник на областните администрации. Вече не само в София, но и в още 5 областни града областните управители ще имат двама заместници, а не един. Става дума за Бургас, Велико Търново, Варна, Пловдив и Стара Загора. Промяната се прави с цел повишаване на административния капацитет и подобряване на изпълнението на функциите в областните администрации, съобщава правителствената пресслужба.

Още

Нинова: На Радев президентската институция му е тясна

25.06.2022

1177
Кирил Петков: Народното събрание взе историческо решение

24.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

6917
Десните предлагат уволнение на Цацаров и закриване на спецсъда

19.04.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

14104