Медия без
политическа реклама

Вучич: Сърбия прави всичко възможно да спре тормоза над нашия Новак

Съдът в Мелбърн ще гледа жалбата на Джокович в понеделник

06 Яну. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Оборудвани с акордеон и националния флаг, двама сръбски емигранти в Австралия изразяват подкрепа към своя сънародник Новак Джокович пред летище "Туламарин" в Мелбърн.

Сагата около пътуването на Новак Джокович до Австралия и недопускането му на територията на Зеления континент премина на държавно ниво. Подкрепа за световния №1 в тениса изрази лично президентът на Сърбия Александър Вучич. В официално изявление, разпространено от Белград късно снощи, държавният глава на западната ни съседка заяви:

"Казах на нашия Новак, че цяла Сърбия е с него и че нашите служби правят всичко възможно да прекратят незабавно този тормоз спрямо най-добрия тенисист в света."

34-годишният белградчанин пристигна в Мелбърн половин час преди полунощ местно време в сряда срещу четвъртък (около 14:30 ч. наше време вчера), след като ден по-рано обяви публично, че е получил медицинско позволение от щата Виктория да участва в Australian Open без поставена ваксина срещу COVID-19. Само че 20-кратният шампион от Големия шлем така и не можа да премине граничния контрол на летище "Туламарин", след като местните власти установиха разминаване в подадените от него документи за виза и в крайна сметка му отказаха достъп до страната.

Световният №1 в тениса Новак Джокович получи отказ да влезе на територията на Австралия, съобщи Би Би Си. Като формална причина местните власти изтъкнаха проблеми с визата на 34-годишния сърбин, който прекара цяла нощ затворен в стая на летището в Мелбърн.

"Правилата са много ясни и важат за всеки. Човек трябва да има медицинско разрешение. Той нямаше валидно такова за виза. Обадихме се на границата и там бяха предприети всички необходими мерки", заяви премиерът на Австралия Скот Морисън на нарочно свикана пресконференция рано в четвъртък.

Министър-председателят направи и много любопитно разкритие, заявявайки, че Новак Джокович всъщност никога не е получавал медицинско изключение за неваксиниране срещу коронавируса.

"Искам да благодаря на служителите на граничните власти за това, че приложиха стриктно политиката на правителството. Влизането в страната изисква двойна ваксинация или медицинско изключение. Бях информиран, че такова не е налично в неговия случай, в резултат на което той е обект на същите правила като всички останали. Също така искам да подчертая, че това е изключителна отговорност на пътуващия. Негово задължение да подсигури всички необходими документи, изисквани от нашето законодателство", каза Морисън.

Световният №1 в тениса Новак Джокович ще защитава титлата си от Откритото първенство на Австралия, след като все пак е получил специално медицинско разрешение да играе, без да е ваксиниран срещу COVID-19.

Здравният министър Грег Хънт пък обясни, че отказът за виза на Джокович е следствие от "детайлен преглед на молбата за издаване на медицинско изключение и доказателствата зад нея". Той добави, че сърбинът е свободен да обжалва това решение, но "щом някой няма виза, той трябва да напусне страната".

След като прекара над 8 часа в изолирано помещение на летището, за да бъде разпитван от гранична полиция, тенисистът бе преместен в хотел в предградието Карлтън, където трябва да изчака уреждането на полет обратно към Европа. От екипа на Новак Джокович съобщиха, че адвокатите му вече обжалват в съда депортирането.

 

ЮРИДИЧЕСКА ПРОЦЕДУРА

Федералният съд в Мелбърн започна изслушвания по делото за отказаната виза на Новак Джокович още днес. Анализаторите твърдят, че шансовете решението да бъде променено изглеждат минимални, но неговите юристи са впрегнали всички усилия.

Назначеният съдия по казуса е Антъни Кели, който вече е получил информация от австралийската тенис федерация кога е крайният срок за взимане на решение преди жребия за Australian Open. Адвокат на сърбина по обжалването е Ник Ууд.

Първото решение, което съдията произнесе, беше да уважи желанието на защитата Джокович да не бъде депортиран от Австралия поне до понеделник, когато жалбата ще бъде разгледана по същество. Дотогава сърбинът ще остане в "Парк Хотел", където имиграционните служби настаняват всички карантинирани лица от чужбина.

Според съобщения от обкръжението на №1 в света той е готов да изчака решението на властите там, като дори е попитал дали към хотела има корт, на който може да тренира.

Още по темата