Quantcast
Франция се зае да координира ЕС за бойкот на игрите в Пекин `22 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Франция се зае да координира ЕС за бойкот на игрите в Пекин `22

2 145
 ЕПА/БГНЕС
Към днешна дата до церемонията по откриване на XXIV зимни олимпийски игри в Пекин остават 29 дни.

Франция, която на 1 януари пое председателството на Съвета на Европейския съюз, ще направи опит да координира обща позиция на ЕС относно евентуален дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин `22 (4-20 февруари). В неофициален разговор с брюкселски журналисти по време на медийна визита в Париж високопоставен френски служител е посочил, че подходът на страните от ЕС към Китай се колебае между "твърде наивен" и "твърде конфликтен", съобщи Euractiv.

Запитан каква би била позицията на Франция по отношение на дипломатическото присъствие на церемонията по откриване в китайската столица, като се има предвид обявеният бойкот от страна на САЩ и няколко страни от Британската общност заради "нарушаване на човешките права в Китай", въпросният служител отбелязва, че "обща позиция на ЕС би имала голям смисъл".

"Ще обсъдим това по време на следващите ни срещи и ще се опитаме да постигнем обща позиция", цитиран е той.

Външните министри на страните от ЕС ще се срещнат в Брест от 12 до 14 януари. По-рано беше съобщено, че Франция няма да се присъедини към дипломатическия бойкот, но сега няма индикация от Париж каква трябва да бъде общата позиция.

САЩ, Великобритания, Канада и Австралия вече обявиха официално, че няма да изпращат свои държавни представители на XXIV зимна олимпиада в Пекин. Новото германско правителство намекна, че ще предприеме същия ход, а според медийни публикации Дания обсъжда въпроса. Литва също обяви, че ще бойкотира дипломатически церемонията по откриване на 4 февруари.

 

ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

Що се отнася до нашата страна, говорителят на пресцентъра на МС посочи, че дипломатическата позиция относно игрите в Пекин `22 до момента не е обсъждана. По информация на Euractiv президентът Румен Радев "със сигурност няма да пътува" за китайската столица.

Новият министър на младежта и спорта Радостин Василев засега не е обявил намеренията си относно евентуално присъствие на зимната олимпиада. По традиция българската делегация ще бъде предвождана от председателя на БОК Стефка Костадинова.

 

 

Още

ЕС спира продажбите на бензинови и дизелови автомобили до 2035 г.

29.06.2022

66
Дори Франция се връща към на тецовете на въглища

27.06.2022

125
Г-7 обсъжда три дни как да контрира Русия и Китай

26.06.2022

2337