Медия без
политическа реклама

Австралия задържа́ и гони още един тенисист заради сертификат

Чехкинята Ворачова е влязла в страната през декември с медицинско изключение и дори игра в един турнир

07 Яну. 2022Обновена

Втори тенисист бе задържан от австралийските гранични власти и изпратен в хотела за имигранти, където вече се намира световният №1 при мъжете Новак Джокович. Преди малко австралийските медии съобщиха, че чехкинята Рената Ворачова е била задържана и изпратена в "Парк Хотел" в мелбърнското предградие Карлтън, след като визата й е била анулирана.

38-годишната Ворачова е влязла в Австралия още през декември с медицинско изключение на базата на това, че е прекарала заболяване от COVID-19 в последните 6 месеца (същата причина, поради която Тенис Австралия издаде разрешение и на Новак Джокович, макар след това визата му да бе отменена). Чехкинята дори участва в подгряващ за Australian Open турнир в Мелбърн.

Днес обаче тя е била посетена от служители на Граничните сили на Австралия и е била откарана под стража в имиграционния хотел, като е била "помолена" също така да напусне страната с първия възможен полет. Засега все още не е ясно дали Ворачова ще обжалва това решение, както направи Джокович.

В момента дипломати от чешкото посолство са в контакт със своята сънародничка, но от самото посолство в Канбера засега отказват коментар.

Австралийските гранични власти издирваха трети човек свързан с Australian Open, който не е тенисист, а официално лице. Той също е влязъл в страната с медицинско изключение заради заразяване с коронавирус в последните 6 месеца. И към него процедурата ще е същата, както спрямо Джокович и Ворачова, съобщава федералното правителство. Малко по-късно бе съобщено, че човекът доброволно е напуснал страната, но неговото име е запазено в тайна.

 

НЕРАЗБОРИЯТА ПРОДЪЛЖАВА

Тенис Австралия (организатор на турнира от Големия шлем) и здравният департамент на щата Виктория (там е Мелбърн) са издавали медицински изключения по причина заболяване от COVID-19 в последните 6 месеца, но федералното здравно министерство не признава това основание.

От Тенис Австралия излязоха с изявление, че има "сива зона" относно това дали такова медицинско изключение трябва да е валидно за влизане в страната. Организацията потвърди, че през декември е информирала всички играчи, че могат да получат изключение, ако са изкарали коронавирусна инфекция в последните 6 месеца.

Но добавя: "Напълно отхвърляме, че съзнателно сме подвели тенисистите. Информацията, която подадохме към играчите, че могат да влязат в страната с медицинско изключение бе взета от сайта Smart Traveller, който ни препоръча Грег Хънтър (б.р. - министърът на здравеопазването на Австралия)".

 

Още по темата