Quantcast
МП: Няма теч на лични данни от БУЛСТАТ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

МП: Няма теч на лични данни от БУЛСТАТ

Хората, сигнализирали за нередности, не са разбрали какво гледат, смятат министрите на правосъдието и на електронното управление
Обновена
8 457
 БНР

Министрите на правосъдието и на електронното управление Надежда Йорданова и Божидар Божанов категорично отрекоха да има теч на лични данни от регистъра на БУЛСТАТ. Йорданова обясни, че данните за постоянен адрес, телефон и др. са публични според Закона за регистър Булстат от 2005 г. Затова тя ще внесе изменение, с което те да са достъпни само за служебни цели.

Министър Божанов допълни, че най-вероятно недоразумението се е получило, защото много от самоосигуряващите се досега не са обръщали особено внимание какви данни се виждат в личния им профил и затова сега са изненадани. "Тази информация е там от 15-20 години", каза той. И допълни, че е направен анализ и на трафика към системата, и на личните профили на определени лица, и не са открити съмнителни дейности.

Скандалът тръгна, след като БНР съобщи, че личните данни на над 300 000 самоосигуряващи се лица - ЕГН, постоянен адрес, имейли и телефони, са се появили в регистъра на БУЛСТАТ, съобщи БНР. Сред засегнатите са хората със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и други.

Това се случва при преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код с 9 знака. Новите ЕИК са изискване на Регламент на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR) и парадоксът е, че целта им е именно по-добра защита на тази информация.

"На 4 януари като самоосигуряващ се влязох да видя новия си ЕИК номер. И установих, че когато натисна детайли по справката, мога да видя не само ЕГН, но и постоянен адрес, настоящ адрес... Така се оказа защитавайки ЕГН-то като лични данни, сме изкарали всички данни. На някои колеги са изнесени и имейлите. Никой от нас не е давал информирано съгласие за публикуване на тези данни", обясни пред БНР адвокат Гергана Върбанова. Адвокатите вече са сезирали Агенцията по вписванията за проблема, но нямат отговор.

Ключови думи:

БУЛСТАТ, теч на данни

Още

Защитата на собственика на „ТАД Груп” иска намаляване на гаранцията му

05.08.2019

993
Поне три държави са блокирали обмена с НАП заради пробива на данни
Удължават срока на комисията по случая с теч на данни от НАП

03.10.2019

364