Медия без
политическа реклама

Министър Караджов откри, че няма пари за магистралите

На работно заседание вицепремиерът показа клип за безобразното изграждане на АМ "Европа"

13 Яну. 2022ОбновенаЮЛИАНА БОНЧЕВА
Работна среща

Работна среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов за развитието на пътния сектор

Posted by Grozdan Karadjov on Wednesday, January 12, 2022

Прословутото магистрално строителство не е подплътено с достатъчно финансиране и държавата тепърва ще трябва да търси милиарди. Това стана ясно по време на заседанието на работна група, свикано от вицепремиера Гроздан Караджов за обсъждането на големите инфраструктурни обекти. В съвещанието участват шефове и експерти от Агенция "Пътна инфраструктура", Института по пътища и мостове и  държавното предприятие "Автомагистрали". 

Като министър на регионалното развитие Караджов поиска отчет от подчинените си звена за напредъка на най-важните пътни артерии, за финансирането и за сроковете на завършване. Така се разбра, че: в момента фирмата "Автомагистрали", на която бе възложено довършването на "Хемус", има само 2 млн. лева в сметките си;  АМ" Струма" е много далеч от финал заради участъка в Кресненското дефиле и изобщо не е сигурно, че ще може да разчита на евросредства;  почти навсякъде има огромни закъснения с одобряването на проекти, екооценки, устройствени планове и отчуждения.

 

"Европа" ли...

По време на заседанието вицепремиерът пусна видеозапис, който показва ужасяващи кадри от строителството на магистрала "Европа" - пътя от София до Калотина (границата със Сърбия). Липса на табели, изпоцапани и липсващи знаци и светлоотразители, лежерни мрежи, "предпазващи" трафика от изкопи и бездни - това е заснела журналистката Екатерина Генова в клипа. От АПИ се оправдаха, че са давали предписания на изпълнителя  - "Щрабаг", но в договора не били предвидени санкции за лоша "временна организация на движението".  "Той строи като башибозук, а ние нищо не можем да направим", възмути се министър Караджов. Новият шеф на Дирекцията за национален строителен контрол Лиляна Петрова обяви, че фирмата ще бъдат глобена заради лошото състояние на строителната площадка.

 

На светло

Вицепремиерът Караджов направи работното съвещание в напълно отворен формат -  с излъчване на живо във "Фейсбук", така че всеки да може го да проследи.  Той отправи покана към гражданите в рамките на две седмици да направят предложения  за  отсечките, които според тях непременно трябва да се включат в програмата за строителство и ремонти за 2022 г.  Добре е предложенията да се подкрепят със снимки и видеоматериали, които показват защо шосето се нуждае от бърз ремонт, посочиха от МРРБ.

Окончателният списък на пътните участъци, които ще бъдат поправяни тази година, ще бъде публикуван на сайта на министерството и на АПИ, обеща министърът.  

 

Тежък случай 

Вече е безпощадно ясно - няма никакъв шанс магистрала "Хемус" да бъде напълно готова през 2024 г., както обещаваха Бойко Борисов и ГЕРБ. Реалистичният срок за завършване е 2027 г., и то при положение че няма тежки закъснения заради обжалвания на процедури, стана ясно по време на работното съвещание. Инж. Бисер Йорданов от АПИ обясни, че строителството на седми и осми участък на "Хемус" ще може да започне чак през 2024 г. и ще продължи три години. Оказва се, че трасето на Лот 7 ще трябва да се премести, защото част от него попада в свлачищен район. И при осми участък има проблем - влиза в територията на ловно стопанство "Черни Лом", където има благородни елени, и заради опазването им стопанството е настояло магистралното трасе да се измести. 

 

Още по темата