Медия без
политическа реклама

Нови документи разкриват генезиса на схемата за „Автомагистрали“

Дружеството е действало изпреварващо и ударно по набиране на външни изпълнители

17 Яну. 2022ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на първия милиард за магистрала „Хемус“, показват нови документи, с които „Сега“ разполага. Изборът на фирми се е движил по строго определен график и е приключил непосредствено преди да се наложи „Автомагистрали“ да доказва, че има капацитет да изгражда магистралата. Такъв капацитет не е бил налице, което не е попречило на дружеството да прехвърли дейността на частни фирми и така да наруши ЗОП.

Първият документ, свързан с набирането на фирми-контрагенти, е доклад на Десислава Христова – член на борда на директорите, за разширяване на дейността на дружеството чрез проучване на пазара и избор на потенциални партньори. Докладът е от 28 август 2018 г.

В него се обяснява как „Автомагистрали“ трябва да навлезе в строителството на първокласни пътища, но понеже няма достатъчно финанси и собствена техника, следва да проучи пазара и да сключи партньорства. Това общо изложение се припокрива със събитията, настъпили в последствие – внезапно решение на МС магистрала „Хемус“ да се строи от държавното дружество „Автомагистрали“ без конкурс, с директно прехвърляне на пари от АПИ по така наречената процедура на вътрешно възлагане.

Докладът на Христова е приет на 31 август 2018 г. на заседание на борда на директорите. 5 дни по-късно – на 5.09. изпълнителният директор Стоян Беличев назначава комисия за проучване на пазара и избор на потенциални партньори, като в заповедта изрично е уточнено избраните фирми да пратят оферти до 28 септември и след одобрение на офертите не по-късно от 1 ноември, да се пратят покани за сключване на рамкови договори на 12 ноември.

Времевата рамка, дадена от Беличев, е спазена. На 10 септември – 5 дни след сформирането си, комисията е готова с класиране и подрежда общо 8 фирми като потенциални партньори по предварително определена методика. В доклада изрично се уточнява, че списъкът не е окончателен и не ограничава „Автомагистрали“ да работи и с други партньори. В поканата, изпратена до фирмите, се изисква оферти по три позиции: за избор на наемодатели за наем на строителна техника и специализирана механизация, за избор на доставчици за материали, за избор на изпълнители на строително-монтажни и ремонтни дейности. Точно такива са сключените и в последствие договори с партньорите на „Автомагистрали“ по реалното изграждане на „Хемус“.

Офертите на фирмите са оценени на 12 октомври, на 15 октомври са одобрени от борда на директорите. В последствие през ноември са сключени и рамковите договори.

Тези събития са текли паралелно с подготовката на постановлението за отпускане на първия транш от бюджета за магистралата. МС отпусна първите 1 349 856 000 лв. за изграждане на участъци от 1 до 6 с постановление на 13 декември 2018 г., влязло в сила с обратна дата от 12 декември 2018. В технически доклад също от 13 декември шефът на дирекция „Техническа“ на „Автомагистали“ докладва, че дружеството няма капацитет само да строи, но като изход може да ползва външни контрагенти.

Още по темата