Quantcast
Европа е изправена пред най-големия риск от война за последните 30 г. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Европа е изправена пред най-големия риск от война за последните 30 г.

За трети път тази седмица Русия и САЩ не стигнаха до консенсус по отношение на Украйна
3 859
 БГНЕС

Русия заяви след разговорите с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които се проведоха във Виена, че преговорите с НАТО за Украйна са в задънена улица, като същевременно заплаши да предприеме неуточнени ''необходими мерки'', ако исканията ѝ не бъдат изпълнени, предаде в. ''Гаридън''. САЩ също е член на ОССЕ.

За трети път тази седмица Русия и САЩ се опитват да стигнат до консенсус по отношение на съдбата на Украйна. Двете страни проведоха преговори на 10 януари във връзка с контрола на ядрените оръжия и нарастващото напрежение около Украйна. На 12 януари пък се проведе среща между Москва и НАТО. Трите срещи не доведоха до сближаване на позициите.

Полският външен министър Збигнев Рау предупреди, че Европа е изправена пред най-големия риск от война от 30 години насам. Рау се обърна към 57-те държави от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по време на разговорите с Русия. Полският министър, който пое председателството на ОССЕ, каза пред репортери, че не е постигнат голям пробив в дискусиите за европейската сигурност и че през последните няколко седмици ''сме изправени пред перспективата за голяма военна ескалация в Източна Европа''.

Отделно, мисията на Русия към ОССЕ заплаши, че страната ще предприеме ''необходими мерки'', ако Западът не отговори на руските искания. ''Ако не получим конструктивен отговор на нашите предложения в разумен срок и агресивното поведение спрямо Русия продължи, ще трябва да предприемем необходимите мерки, за да осигурим стратегически баланс и да спрем неприемливите заплахи за нашата национална сигурност'', каза руския посланик в ОССЕ Александър Лукашевич.

 

Още

Украински режисьори бойкотират Карлови Вари заради руски филм

28.06.2022

207
Руското посолство в София събира дарения за войната

28.06.2022

3106
Внос от Украйна сваля цената на олиото

24.06.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

33548