Медия без
политическа реклама

САЩ отричат, че търсят македонско малцинство в България

Президентът на РС Македония се разколеба да приеме представители на ОМО "Илинден"

14 Яну. 2022
Американците виждат, че под българското знаме няма македонско малцинство

Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република Северна Македония да работят заедно, съвместно с ЕС, за разрешаване на двустранните проблеми, заяви за БНТ в писмен отговор американското посолство в София.

Повод е публикация със зам.-държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар на "Гласът на Америка", в която се твърди, че посолството на САЩ в София и българското правителство работят за отговор на въпросите на "македонското малцинство" у нас.

Посолството уточнява, че интервюто е породило някои погрешни схващания относно политиката на САЩ в региона.

"Правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани."

БНТ разполага със запис на пълното интервю, където се чува, че думите "македонско малцинство" фигурират във въпроса на журналистиката, а не в отговора на Ескобар. Той отклонява въпроса към посолството на САЩ у нас и заявява, че САЩ и България имат ползотворно и важно сътрудничество.

Отлагане

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски отложи за неопределено време срещата с представители на ОМО „Илинден-Пирин“ и ОМО „Илинден“, предаде БНР.

Като причина е посочена пандемията, но македонското издание „Независен“ коментира, че това е очевиден опит да не се изостря ситуацията преди посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие.

Преди два дни Пендаровски съобщи, че ще приеме представители от България по тяхно искане. Беше предвидено те да са 8 души от Благоевград, Гоце Делчев, Сандански.

Още по темата