Медия без
политическа реклама

Австралия депортира Новак Джокович точно в 13.30 ч.

Разочарован съм, но уважавам решението на съда, каза сърбинът и се качи на самолета за Дубай

16 Яну. 2022Обновена
Туитър
Новак Джокович върви към изхода за полета на самолета към Дубай

Новак Джокович напусна Австралия в 13.30 ч. с полет към Дубай. Това е краят на проточилата се повече от седмица сага с рекордьора по титли от Australian Open (9), който вече няма възможност да защитава титлата си от миналата година. 

Преди малко сърбинът бе придружен на летището в Мелбърн от служители на граничните власти в Австралия и се качи на самолета.

Това екстрено депортиране на световния №1 в тениса последва присъдата на журито на федералния съд в страната по делото му срещу решението на министъра по миграцията на Австралия за анулиране на визата му.

Потвърденото анулиране на визата му означава също така и, че сръбският тенисист няма право да влиза в страната в срок от три години.

При произнасянето на присъдата председателят на журито Джеймс Олсъп (на снимката) посочи, че "работата на съда беше просто да прецени дали решението, взето от министъра по имиграцията Алекс Хоук, е законосъобразно, ирационално или юридически необосновано".

"Съдът установи, че основанията, изложени от адвокатите на Новак Джокович, не са доказали това", добави Олсъп.

Разноските по делото трябва да бъдат платени от загубилия делото Джокович. Според сръбските медии цялото дело ще струва на тенисиста около $500 000. 

Адвокатите на тенисиста заявиха, че той няма да обжалва решението на съда и ще напусне Австралия. Обжалването на практика се обезсмисля, тъй като няма време да се образува и разгледа ново дело до утре вечерта, когато по програма Джокович трябваше да играе първя си мач. 

 

ПЪРВИТЕ ДУМИ НА ДЖОКОВИЧ

Малко след съдебното решение Новак Джокович направи официално изявление.

„Бих искал да дам кратко изявление, за да обобщя събитията в съда днес. Ще отделя малко време за почивка и събиране на енергия, преди да дам какъвто и да е друг коментар по всичко това - започна той. - Изключително съм разочарован от решението на съда да отхвърли молбата ми, което означава, че не мога да остана в Австралия и да участвам в Australian Open. Уважавам решението на съда и ще сътруднича изцяло на властите във връзка с депортирането ми от страната. Не съм доволен от това, че фокусът през последните седмици беше върху мен и се надявам, че сега всички ще се концентрираме върху играта и турнира, който обичам."

В края на изявлението си Джокович благодари на всички, които го подкрепяха.

"Бих искал да пожелая на играчите, официалните лица на турнира, персонала, доброволците и феновете всичко най-добро в турнира. И накрая, благодаря на моето семейство, приятели, отбор, фенове, мои скъпи сърби за тяхната постоянна подкрепа. Всички вие бяхте страхотен източник на сила за мен", завърши той.

 

 

 

 

ПО-РАНО ДНЕС

Федералният съд на приключи за няколко часа с изслушванията по делото "Джокович" и бе дадена почивка до взимане на окончателното решение. Председателят на журито - съдия Джеймс Олсъп, каза, че то ще бъде обявено "по-късно вечерта или вероятно утре сутринта".

За самото изслушване, което започна в 15.30 ч. местно време (0:30 ч. бъргарско) на Джокович бе позволено да напусне хотела в мигрантския център в Мелбърн и да отиде в кантората на своите адвокати. Сръбският тенисист не се появи в кадър по време на онлайн заседанието на съда. По време на дебатите той обаче се е намирал в същото помещение. Джокович дори намери време да поздрави в социалните мрежи австралийския тенисист Танаси Кокинакис за титлата му от турнира в Аделаида.

Същевременно неговият главен адвокат Ник Ууд отново пледира, че министърът по имиграцията Алекс Хоук e трябвало да обмисли по-изчерпателно потенциалните последици от анулирането на визата на тенисиста, включително и риска от насърчаване на настроенията срещу ваксинирането.

Ууд завърши пледоарията си с думите, че "решението трябва да бъде отменено". И добави, че ако съдът се произнесе в полза на Джокович, министърът трябва да отмени анулирането на визата му и да разпореди незабавното му освобождаване от ареста.

Адвокатът на министъра по миграцията - Стивън Лойд, пък се спря обширно върху основната теза за анулирането на визата - че Джокович ще повлияе на настроенията срещу ваксините в Анстралия. Която няма нищо общо с първоначалния мотив за отмяна на визата на шампиона от Australian Open.

Според него има доказателства за възгледите на Джокович и статутът му на тенис звезда би могъл да „влияе на хората, които го гледат“.

„Възгледите на кандидата относно широко приетите възгледи за ваксинацията излязоха на преден план - каза той. - Сега той се превърна в икона за групите против ваксинацията. Министърът ясно вижда, че съществува риск, защото г-н Джокович рекламира или асоциира себе си с цяла гама от продукти. Правилно или погрешно, обаче се смята, че той подкрепя възгледа против ваксинацията и се смята, че присъствието му тук допринася за това. Има достатъчно доказателства, за да се направи заключение относно вярванията на г-н Джокович, като се има предвид, че той не е ваксиниран и е имал достатъчно шанс да промени това."

 

НА КОРТА

Същевременно бе обявен редът за игра в I кръг на Australian Open. Според него Джокович трябваше да играе срещу сънародника си Миомир Кецманович на централния корт "Род Лейвър Арина" в понеделник вечерта местно време (по обяд българско).

Двубоят между двамата сърби бе предвиден като втори във вечерната сесия - след този между австралийската надежда при жените Ашли Барти и украинката Леся Цуренко.

След като съдът обаче се произнесе във вреда на Джокович, това означава, че той ще бъде заменен от "лъки лузър" - тенисист, който не е успял да премине квалификациите. Това е Салваторе Карузо (Ит), който е №150 в света и сега ще е водач на схемата.

Още по темата