Медия без
политическа реклама

Ирак прибра обратно 4000 мигранти от границата с Литва

16 Яну. 2022
БГНЕС

Иракските власти върнаха в родината си около 4000 иракчани, които се озоваха в граничната зона между Беларус и Литва, съобщи в неделя външният министър Фуад Хюсеин, предаде БГНЕС.

''В сътрудничество с Европейския съюз, включително Литва, ние успяхме да върнем в родината им до 4000 иракски мигранти, които се озоваха на беларуско-литовската граница'', каза Хюсеин, цитиран от иракската информационна агенция ИНА. Той добави, че всички тези лица са били откарани в Ирак с 10 полета, излитащи от Багдад. Говорейки на съвместна пресконференция с литовския му колега Габриелиус Ландсбергис, който пристигна в Багдад, Хюсеин посочи, че ''някои мигранти все още са в региона, граничещ с Литва, а иракските власти чакат решението им да се върнат доброволно в Ирак''.

От своя страна Ландсбергис отбеляза, че между Багдад и Вилнюс ''ще бъде създадено сътрудничество, насочена към спиране на миграция''. Ландсбергис благодари на Ирак, която по думите му, е "първата страна, която преустанови полетите до Беларус, за да ограничи миграцията".

През 2021 г. на литовско-белоруската граница бяха задържани над 4000 нелегални имигранти от Азия и Африка, което е 50 пъти повече от година по-рано. Сред тях преобладават иракски граждани, от които нарушителите наброяваха 2858 души. От август 2021 г. граничната охрана на Литва започна да изтласкват обратно към Беларус нелегалните имигранти, опитващи се да преминат границата. В резултат на подобни действия няколко хиляди души не бяха допуснати в Литва, а основният поток от мигранти се премести към границата на Беларус с Полша и Латвия. 

Още по темата