Quantcast
Джон Малкович ще гастролира в Народния театър | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Джон Малкович ще гастролира в Народния театър

1 381
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Малкович на снимки във Венеция преди няколко дни.

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход Джон Малкович ще поставя в Народния театър. За това съобщи ръководителят на най-голямата театрална трупа в България Мариус Донкин по време на вчерашната парламентарна комисия по култура и медии. Очаква се Малкович да се присъедини към екипа на Народния театър през 2024 г., предаде БТА.

През 1976 г. той става един от основателите на чикагския театър "Степенулф". Мести се в Ню Йорк през 1983 г. и се появява в пиесата "True West". Играе на "Бродуей" с Дъстин Хофман в "Смъртта на търговския пътник" (1984). За тази роля получава наградата "Еми", когато пиесата става телевизионен филм.

Малкович има номинации за "Оскар" за дебюта си в киното – „Място в сърцето” (1984), за най-добра мъжка второстепенна роля, както и за ролята си във филма „Под прицел” (1993), отново в същата категория. Има и три награди „Златен глобус” и редица други отличия. Сред филмите с негово участие са "Империята на слънцето", "Опасни връзки", "Желязната маска", "Да бъдеш Джон Малкович", "Развратникът". 

В момента Мариус Донкин е кандидат в конкурса за нов директор на Народния театър, след като първият му мандат изтече през есента. Негови конкуренти са Сава Драгунчев, Васил Василев и Бойко Богданов. Последният първоначално бе отхвърлен като неотговарящ на условията за кандидатстване, но впоследствие върнат в надпреварата.

Още

Джон Малкович ще строи студио от "холивудски калибър" в Скопие

11.08.2022

193
Джон Малкович: "Изтичането" на руски кинаджии е печалба за Европа

10.06.2022

522
Колко точно добър е Владимир Пенев?

02.06.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

1311