Медия без
политическа реклама

Съдът разкри мотивите си: Джокович е вдъхновение за антиваксърите

Сръбският тенисист обмисля иск за €3,8 млн. срещу австралийските власти

20 Яну. 2022
ЕПА/БГНЕС
След 10-дневна сага Новак Джокович беше депортиран от Австралия на 16 януари.

Новак Джокович не е представлявал пряк риск за разпространението на коронавируса в Австралия, но е бил явна заплаха за обществения ред и потенциално вдъхновение за антиваксърски настроения в страната. Така е мотивирано решението на 3-членния състав на Федералния съд в Мелбърн, който миналата неделя потвърди решението на имиграционния министър Алекс Хоук да анулира визата на 34-годишния сърбин. В резултат на това тенисист №1 в света беше депортиран в навечерието на Australian Open, на който трябваше да защитава титлите си от последните три сезона.

Окончателното решение беше взето единодушно от трима съдии - председателя на журито Джеймс Олсъп и членовете Антъни Бесанко и Дейвид О`Калахън. В него е записано, че отнемането на визата не може да е "ирационално или нелогично", защото министър Хоук "има основания да се тревожи, че заявената подкрепа от антиваксърски групи за очевидната позиция на г-н Джокович относно ваксинацията може да окуражи допълнителни протести и засилено разделение в обществото".

Отделно тричленното жури подчертава, че в случая "мъдростта на решението" на имиграционния министър дори не е от значение, тъй като предвид е взета единствено неговата законосъобразност, а тя е налице. Пълните мотиви бяха публикувани от съда тази сутрин и стана ясно, че основните аргументи са свързани с публичното влияние на Джокович.

Новак Джокович напусна Австралия в 13. ч. с полет към Дубай. Това е краят на проточилата се повече от седмица сага с рекордьора по титли от Australian Open (9), който вече няма възможност да защитава титлата си от миналата година.

"Една емблематична световна тенис звезда може да повлияе на хора от всякаква възраст - млади или стари, но може би особено на младите и впечатлителните, за му подражават - пише съдът. - Това не е нещо нереално, то не се нуждае от доказателства. Това може да се установи в човешкото поведение дори при най-скромен житейски опит. Дори г-н Джокович да не спечели Australian Open, самото му присъствие в Австралия, играейки тенис и насърчавайки онези, които биха искали да бъдат като него, е рационална основа за виждането, че той може да подсили настроенията срещу ваксинацията."

Съдът анализира основната теза на защитата така:

"Централното предположение в жалбата на г-н Джокович беше, че министърът не разполага с доказателства и не цитира нито едно такова, че присъствието му може да "насърчи антиваксърски настроения". Въпреки това беше логично да се заключи, че обществеността е възприела, че г-н Джокович не подкрепя ваксинацията. Беше известно, или поне публично възприето, че той е избрал да не бъде ваксиниран. Не беше никак ирационално или нелогично министърът да има основания да се тревожи, че заявената подкрепа от антиваксърски групи за очевидната позиция на г-н Джокович относно ваксинацията може да окуражи допълнителни протести и засилено разделение в обществото."

Също така съдът подчертава, че министър Хоук не е бил длъжен да мотивира решението си, но го е направил:

"То очевидно е взето внимателно. Има ясна взаимовръзка между всички части от мотивите на министъра. Темите за насърчаването и подражанието на един спортен герой и икона се застъпват с желанието за удовлетворение по отношение на здравето и доброто състояние на обществения интерес. Друг човек можеше и да не постъпи така, но министърът го направи. В случая мъдростта на решението не е от значение. Разглеждането на жалбата не достигна до извод, че удовлетворяването на релевантните фактори и упражняването на вменените му правомощия са извършени незаконосъобразно."

 

СЪДЕБЕН ИСК ОТ ДЖОКОВИЧ

Световният №1 в тениса Новак Джокович планира да съди австралийските власти за обезщетение в размер на общо €3,8 млн. Това съобщиха британски медии, позовавайки се на анонимни източници.

Според тях искът ще се основава на пропуснати ползи от страна на 9-кратния шампион в Мелбърн заради депортирането му от Австралия. Претенцията на сърбина ще включва €2,76 млн. само заради отнетата му възможност да се бори за наградния фонд на Australian Open - на толкова възлиза премията за шампиона.

 

Тенисист №1 в света Новак Джокович почти сигурно няма да участва и във втория за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос", ако не се ваксинира срещу коронавируса.

 

Още по темата