Медия без
политическа реклама

Голямата реформа в спорта започна - засега с бомбастики

Въпросът след първия месец от мандата на министъра: Пристра́стен ли е Радостин Василев към "ЦСКА-София"?

21 Яну. 2022Екип на Сега
facebook
Часове след като отправиха яростни и на моменти грозни нападки един към друг, министърът на младежта и спорта Радостин Василев и президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева се прегърнаха публично в знак на примирие.

Следвайки лайтмотива на целия кабинет на Кирил Петков, министърът на младежта и спорта Радостин Василев обеща коренна промяна в управлението и резултатите на българския спорт. В унисон с тона на партията, от чиято квота намери място в правителството (ИТН), той заяви амбициите си с високопарни изявления, на моменти прекрачващи границата на грубостта и доброто възпитание.

Като юрист Василев най-добре би трябвало да знае доколко уместни и адекватни са направените от него коментари по адрес на предишните управляващи и назначените от тях все още действащи ръководители на държавните дружества под юрисдикцията на ММС. Като министър пък би следвало да е наясно с правомощията си и наличните лостове за осъществяване на така лелеяната фундаментална реформа. С бомбастиките си от последната седмица обаче той породи сериозни съмнения и в двете посоки.

Пореден неубедителен ход направи новият министър на младежта и спорта Радостин Василев в опитите да покаже, че е способен да се справи с тежкото положение, в което се намира българският спорт.

Преди седмица - или месец след встъпването си в длъжност, министърът проведе първата си среща със спортните федерации, за да ги запознае постфактум с вече въведената от него чисто нова "Програма за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г.". Часове по-късно той свика извънреден брифинг, за да хвърли няколко медийни "бомби".

"Правя изцяло нов устройствен правилник на ММС - декларира Василев. - Голяма част от хората, които работят в министерството, ще бъдат освободени. Някои ще бъдат дадени на компетентни органи, на други ще видим каква отговорност може да се търси. В системата на спорта са се вършили безобразия, ние започваме да ги поправяме. Предупредих федерациите, че контролът по разходването на отпуснатите им държавни средства ще бъде изключително строг. Ще разберем как федерациите отчитат тези средства, защото установих много разминавания в предишни години. Повече уговорки по телефона няма да има. Ако някой си мисли, че ще бъде, както е било 12 години назад, много се е объркал. Днес един човек май така се обърка."

Последната реплика бе началото на главоломно развила се и необяснимо бързо приключила публична война с президента на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. Светкавичният развой за пореден път наведе на мисълта, че Василев бърза да каже онова, което вероятно ще се хареса на аудиторията, без да е сигурно, че то е подплатено с факти.

Агресивният му подход включваше реплики като: "Аз не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева. Съжалявам, че тя изпада в нестабилност. Може би трябва да потърси професионална помощ"; "Ако тя е свикнала да си говори с Кралев и Борисов, аз комуникирам само по официален ред"; "Аз затварям кранчетата, които са текли към сервилните лакеи на мафията. Първите писъци ще дойдат от тези, които са били зависими от мафията"; "Тук някои хора, облагодетелствани от мафията, си говорят на малки имена. Други ми звънят и се заканват"; и т.н.

Патетичното слово държа влага твърде кратко и още същата вечер министърът премина в извинително-обяснителен режим. Ден по-късно той и Раева буквално се прегърнаха в кабинета му и подозрително бързо заровиха томахавката. Което накара бившия премиер Бойко Борисов да заключи в типичния си недодялан стил, че "кръстникът на мафията се обади и им каза: "Я бързо се оправяйте, защото не може така да става с две големи групи фенска маса."

В отговор Василев индиректно заяви, че самият Борисов най-много му прилича на "кръстник на мафията", но той не му е звънял. И добави: "Никой не ми е звънял по случая с Илиана Раева. Аз съм достатъчно възпитан, а и г-жа Раева е достатъчно интелигентна, за да можем по най-добрия начин да уточним отношенията си. Ако някой си мисли, че проблеми се решават със звънене по телефона, е само г-н Борисов. Проблеми се решават заедно."

Цялото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ) ще бъде освободено в понеделник, обяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев.

Друг проблем, пред който е изправен Василев, е завареното ръководство на държавните дружества, чийто принципал е - Българският спортен тотализатор (БСТ) и трите фирми, стопанисващи спортни имоти: "Национална спортна база" (НСБ), "Академика 2011" и "Сердика спортни имоти".

По отношение на тотото на същия онзи брифинг Василев се зарече, че ще освободи целия УС - назначените от Красен Кралев през февруари 2020 г. изп. директор Любомир Петров и членове Людмила Петкова, Валентин Точев и бившите футболисти Гошо Гинчев и Христо Йовов. И обеща: "другата седмица ще анализирам ситуацията в НСБ и "Академика 2011".

В понеделник обаче стана ясно, че ръководството на БСТ няма да се даде така лесно, тъй като е защитено от уволнение по Закона за публичните предприятия. Шефът Любомир Петров заяви в прав текст, че той и екипът му няма да си подадат оставката, и разкри, че миналото лято опит да ги освободи е направил и служебният министър Андрей Кузманов и за това още върви дело в съда.

Часове по-късно Василев все пак обяви, че ще прекрати едностранно мандата на УС на БСТ. Такова нещо законът не предвижда и вероятно на по-късен етап и това ще се преценява от съда (макар тото шефът да декларира, че този път няма да обжалва, това може и да не се наложи, при положение че все още се разглежда предишната му жалба за същия акт).

В четвъртък пък от ММС обявиха, че срещу Българския спортен тотализатор започва ново разследване - за отправени "заплахи за репресии и уволнения" от страна на длъжностни лица към служители на тотото в цялата страна. Според информацията от пресслужбата в министерството са постъпили "десетки сигнали за нерегламентирани действия на длъжностни лица".

През последните дни в министерството на младежта и спорта (ММС) са постъпили "десетки сигнали" за нерегламентирани действия на длъжностни лица от Българския спортен тотализатор (БСТ). Това съобщиха от пресслужбата на ведомството, управлявано от Радостин Василев.

Междувременно министърът използва поредната си медийна изява, за да се похвали с "разкритие", направено всъщност от неговия предшественик Андрей Кузманов още миналия юли. Става дума за авансово раздадените от Красен Кралев десетки милиони левове по програмата за строеж и ремонти на физкултурни салони в цялата страна през 2020 г. - усвоени от свързани фирми, без да е изпълнен нито един от одобрените проекти. Скандално, наистина, но без никаква заслуга по разкриването на схемата от Радостин Василев.

По другите бомбастични закани на спортния министър засега липсва напредък. Предстои да стане ясно как е протекъл анализът на дейността на НСБ и "Академика 2011". А нов устройствен правилник на ММС към момента така и не е наличен.

 

ПРИСТРА́СТЕН ЛИ Е ВАСИЛЕВ КЪМ "ЦСКА-СОФИЯ"?

Още в първите дни на Радостин Василев в ММС той бе упрекнат, че бърза да помогне на футболния "ЦСКА-София" да разреши проблема си за ст. "Българска армия" заради пристрастие към "червените".

Всъщност подобни обвинения имаше далеч преди да бъде съставен кабинетът. В края на ноември м.г. консултациите по съставянето на правителство провокираха футболния "Левски" да излезе с обръщение, в което се оплака от лобизъм в полза на "ЦСКА-София". Визирани бяха двама от преговарящите - депутата от БСП Иван Ченчев и... Радостин Василев (тогава народен представител от "Има такъв народ"). И двамата са 

 

бивши служители на ЦСКА.

 

Ченчев бе пресаташе в един период, а Василев - главен юрисконсулт на футболния клуб по времето на управлението на Александър Томов и след това на компанията "Титан". Той бе в правния отдел на клуба и през 2016 г., когато вече собственик бе сегашният бос на "червените" Гриша Ганчев.

"С изненада установихме, че по време на политическите консултации за съставяне на кабинет тема №1 станаха проблемите на конкретен футболен клуб, а ролята на лобисти пред държавата изиграха двама "емоционално свързани" с този клуб представители на политически формации", написаха от "Левски".

Небивал до момента оптимизъм за бъдещето на стадион "Българска армия" настана в ръководството на "ЦСКА-София" след среща в спортното министерство, в която участва и главният архитект на София Здравко Здравков.

Преди дни пък президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов заяви: "Това момче, дето го пишат министър, той още от първия си ден показва пристрастието си към един клуб. Не само ЦСКА има желание да си построи стадиона. Той не става за тази работа, защото не се обръща към всички. Да си беше останал адвокат на ЦСКА. Ако си човек и си справедлив, ще останеш в историята. Ти трябва да си министър на всички, не само на ЦСКА".

При тази обстановка Василев, разбираемо, публично зае позиция на човек, който обръща внимание на всички. "Като министър заемам само принципни позиции. Аз съм министър на младежта и спорта, но се налага в последните 20 дни да бъда министър на футбола. Няма никакви лични интереси. Нищо няма да бъде спестено на никого. Ако дължи нещо - трябва да бъде платено", обясни той.

След което посочи, че тепърва му предстоят срещи с представители на "Берое", на пловдивските "Ботев" и "Локомотив". Изтъкна дори и разговора си с "Левски", но си навлече само още по-негативно отношение от "синия" клуб заради думите си: "Обсъждахме възможностите за помощ за козирка на “Герена”. Тя ще струва колкото целия сектор."

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев влезе в първи сериозен конфликт със спортен клуб, откакто зае поста си. Негово изявление по адрес на футболния "Левски" провокира собственика на клуба Наско Сираков да излезе с остра позиция спрямо Василев.

Всъщност така и не стана ясно защо Василев покани и "Левски" в деня на срещата си с "ЦСКА-София". Като министър на младежта и спорта той няма никакво отношение към ст. "Георги Аспарухов", чийто принципал е областната управа. И в най-добрия случай може да бъде само медиатор по въпроса.

Дали

 

обвиненията за пристрастност към Василев

 

имат своето основание?

Факт е, че две от първите му 7 публични изяви като министър бяха инициираните от него срещи за ст. "Българска армия". Другите пет бяха доста диверсифицирани - посещение в Музея на спорта, откриване на шахматен турнир за деца, награждаване на играчи в снукър турнир, среща с гросмайстор Антоанета Стефанова (представител на неговата партия ИТН) и представяне на "Програма за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г.".

Обвинения за пристрастие на Василев към "ЦСКА-София" направиха и фенове на "Левски", които даже разкриха, че министърът е използвал абревиатурата cska в потребителското си име на своя личен профил във Фейсбук (vasilev.cska). Нещо, което той промени спешно преди седмица, след като за това се разшумя.

Разбира се, човек не може да избяга нито от миналото, нито от пристрастията си. Но след няма и месец на поста Василев вече явно разбра, че ходовете му се следят под лупа и фаворизиране на някой клуб или спорт пред останалите ще му навлече още по-тежки критики и съмнения за лобизъм. Затова и в поредицата му медийни изяви в последната седмица една от темите неизменно бе да отрича, че помага приоритетно на "ЦСКА-София". Дали ще успее да убеди обществото в това, ще зависи много от следващите му ходове.

Още по темата