Медия без
политическа реклама

Тенис Австралия конфискува фланелки "Къде е Пън Шуай?"

Това е просто жалко, разкритикува организаторите легендарната Мартина Навратилова

24 Яну. 2022
TWITTER

Фенове на Australian Open се оплакаха, че охраната на първия за годината турнир от Големия шлем по тенис ги кара принудително да събличат фланелките си със слогана "Къде е Пън Шуай?" и им ги конфискува. Въпросът набра популярност през ноември покрай изчезването от публичното пространтство на китайската тенисистка Пън Шуай - бивша №1 в света на двойки и носителка на две "мейджър" титли, която обвини висш държавен служител в изнасилване, след което профилът ѝ в местната социална мрежа "Уейбо" беше заличен, а самата тя прекрати комуникацията си с медиите.

Сега в "Туитър" беше публикиван видео клип, на който се вижда как охраната на тенис комплекса в Мелбърн спира запалянковци и ги кара да съблекат фланелките си с въпросния слоган. В ръцете на единия гард се вижда и сгънат банер, очевидно вече отнет от приносителя му.

Къде е Пън Шуай? Това е въпросът, който през последните 24 часа светът на тениса задава все по-шумно, насочвайки вниманието към тревожната ситуация с бившата №1 на двойки Пън Шуай.

В края на клипа на мястото се появяват и полицаи, които само потвърждават нарежданията на служителите на Тенис Австралия. Единият полицай казва:

"Australian Open има правило, което забранява да носите политически лозунги... Това е правило, от което зависи допускането ви на корта. Тенис Австралия определя правилата, независимо какво смятате вие. Аз не казвам, че вие нямате право да имате такива виждания, но казвам, че Тенис Австралия определя правилата тук. Охраната е в правото си да конфискува фланелки и банери."

В свое изявление от Тенис Австралия заяви, че сигурността на Пън Шуай е "основна грижа" за организацията, но настоя, че феновете нямат право на политически изявления по време на турнира.

"Условията ни за продажба на билети включват забрана за носене на дрехи, плакати, транспаранти и други материали, които имат рекламна или политическа насоченост - посочиха от ТА. - Сигурността на Пън Шуай е наша основна грижа. Продължаваме да работим с WTA и световната тенис общност, за да получим повече яснота за нейната ситуация и ще направим всичко възможно да осигурим нейното благосъстояние."

По време на официалните пресконференции журналистите имат право да задават въпроси, свързани с Пън Шуай, и много от тенисистите вече изразиха своето безпокойство.

"Представям си себе си в нейното положение и е малко страшничко - заяви бившата №1 в света Наоми Осака. - Човек би искал да може да се изразява свободно и хората да задават правилните въпроси."

Друга бивша водачка в световната ранглиста - легендарната Мартина Навратилова, пък директно изрази възмущението си от действията на Тенис Австралия. В лаконичен пост в "Туитър" тя написа: "Това е просто жалко! WTA до голяма степен е сама в това!!!". И добави популярния хаштаг #WhereisPengShuai.

 

Професионални тенис турнири под егидата на женската асоциация (WTA) няма да се провеждат в Китай, докато страната не представи надеждни доказателства, че бившата №1 на двойки Пън Шуай е свободна и в безопасност, и не започне открито разследване на нейните обвинения за
След пет седмици на почти пълна мъгла около местонахождението и състоянието на елитната китайска тенисистка Пън Шуай, от международния олимпийски комитет (МОК) признаха, че нямат никакви гаранции за сигурността и безопасността на бившата №1 в света при женските двойки.

 

Ключови думи:

тенис, Australian Open, Пън Шуай

Още по темата