Quantcast
Кирил Петков: Не бих казал, че в момента дрънчи на война | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кирил Петков: Не бих казал, че в момента дрънчи на война

Няма струпване на войски на НАТО в България и трябва да спрем със спекулациите и да четем чужда преса, обяви военният министър
Обновена
3 262
 БНТ

Премиерът Кирил Петков говори кратко пред репортери за напрежението между НАТО и Русия заради Украйна. Той направи изявлението си преди началото на съвместното заседание с правителството на Северна Македония в резиденция "Бояна". Запитан за позицията на България по тази ситуация Петков отговори:

"Днес свиквам съвета по сигурност към МС. Мисля оттук-нататък това да е основният орган при взимане на сериозните решения, когато става дума за сигурността на България. На днешната среща задачата е първо - да се анализира изцяло обстановката, и второ - да дадем препоръки към МС за утрешното заседание. До този момент, защото следя и аз новините - и за корабите в Черно море, и за самолетите, които идват тук - те не са някаква извънредна ситуация. Това е част от решението от 2016 г. за засилен "еърполисинг" на НАТО и за влизане в Черно море на военни кораби. Няма някаква нова рамка, по която да влизат. Днес свиквам всичките служби и силовите министри и ще обсъдим точно обстановката. Надявам се след 16.30 ч. да ви дам ясен прочит на ситуацията и наши следващи стъпки." 

На въпрос няма ли да се наложи свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) Петков заяви: 

"В този момент мисля, че Съветът по сигурност е достатъчен. Препоръката, с която ще излезем след този съвет, ще бъде приета от МС най-вероятно утре и след това ще отиде в парламента да я обсъдим там. Така че българската общественост ще е напълно запозната с нашата стратегия. Няма да има изненади, и аз се радвам, че този процес оттук-нататък става на база на институции, а не на база на еднолични решения на някой си човек."

Според Петков има ескалация на напрежение, но засега няма причина за притеснение.

"От това, което виждам, е явно, че напрежението се вдига. Всички го виждат. Но не бих казал, че в момента дрънчи на война. Не - моята преценка е, че ескалацията се вдига, за съжаление, а ние искаме деескалация. И ние ще бъдем, както съм казал неведнъж, конструктивен партньор и съюзник в НАТО и ЕС, така, че да сме в съответствие с нашите съюзници, но да имаме ясната идея, че решенията, които се взимат, са базирани изцяло на българските служби за сигурност, на българските министри и на Министерски съвет."

Премиерът предупреди "някои политици" да не се упражняват по темата, защото имаме национален интерес:

"Сигурен съм, че ще вземем най-отговорната национална позиция. Така че ще я представим пред парламента и за себе си съм сигурен, че тази позиция ще съответства изцяло на българския интерес. Решенията, които взимаме, са национално отговорни и това, които вчера видях по медиите, че някои политици се упражняват - не е време да се упражнявате за политика. Имаме национален интерес, имаме НАТО - ние сме съюзници в НАТО. Нещата, които трябва да се говорят и които трябва да се вземат като решения, са на база на истински анализи, а не на някакви пиар кампании."

По-късно днес Петков коментира темата и след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет заради Украйна. Той подчерта, че България е лоялен съюзник в Нато и единството е най-силният отговор, предаде БГНЕС. Участниците в заседанието представиха на премиера анализ на геополитическата ситуация, както и евентуалните мерки, обсъждани в рамките на НАТО за демонстриране на солидарността на югоизточния му фланг. Министър-председателят беше категоричен, че всички решения, които правителството ще вземе, ще са съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативни икономически ефекти.

Премиерът възложи на министъра на отбраната да внесе за утрешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото й обезпечаване. Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители след края на заседанието на МС, информира правителствената пресслужба.

ОТБРАНА

Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Решение в българското правителство за такъв тип движение, струпване и разполагане на войски на НАТО на българска територия няма. Такъв тип решение е в процес на подготовка, когато това решение бъде взето то ще бъде комуникирано за всички български граждани. Това пък заяви министърът на отбраната Стефан Янев, цитират от Би Ти Ви. Той  беше изслушан в комисията по отбрана в Народното събрание. 

Според Янев трябва да намалим малко напрежението, да спрем да четем чужда преса, да спрем със спекулациите.

„Изборът на България да бъде част от НАТО е дълбоко осъзнат. Той е бил прагматичен, защото ние сме отговорни към българското общество, че не сме обяснили ясно, че изборът България да бъде част от таи колективна система за сигурност и защита е, че по този начин си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана, защото я съвместяваме с държави, които споделят същите ценности и правим обща отбрана. Ако бяхме обяснили на българските граждани, че в момента се стремим да харчим около 2% от БВП, но ако не бяхме в НАТО, вероятно щяхме да говорим за цифри между 7-8%, вероятно всеки би ни разбрал“, добави министърът на отбраната.

В същото време стана ясно, че в понеделник Янев се е срещнал с посланика на САЩ Херо Мустафа, като в разговорите е участвал и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Според официалното съобщение на МО, по време на срещата били "обсъдени теми, свързани със стратегическото партньорство между двете страни, развитието на проектите за модернизация на българските въоръжени сили, както и средата на сигурност в региона". 
 

 

 

 

Ключови думи:

Кирил Петков, Украйна, НАТО

Още

НАТО ще превъоръжи Украйна, след като обяви Русия за пряка заплаха

29.06.2022

6165
Русия атакува с ракетни удари още два украински града

29.06.2022

Обновена

1000
ДБ отрече Петков да е решил еднолично за руските дипломати

29.06.2022

Обновена

5484