Quantcast
Скъпият ток доведе общините до колапс | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Скъпият ток доведе общините до колапс

Улиците са тъмни, служители работят на студено, вихрят се съкращения
1 549
 FB/Община Козлодуй
Козлодуй вече няма да е така добре осветен, а местните хора първи в страната протестираха срещу въведения режим на улично осветление.

Скокът на цената на енергията доведе до позабравени проблеми в общините. Сметките за ток са непосилни, а неизбежните икономии се стоварват тежко върху редовите хора - улиците стават тъмни, служители работят на студено, вихрят се съкращения, цените масово се вдигат. Общински служители коментират, че всичко това напомня Виденовото време и двете години непосредствено след него, когато бе най-трудният във финансово отношение период.

Почти не остана община от малък или среден калибър, която да не е ограничила уличното и парковото осветление. Режимът има няколко разновидности - лампите светят в намален вечерен диапазон, или и сутрин, а понякога през една. Издадени са заповеди за ограничено отопление в общинските сгради, като на някои места при два климатика задължително трябва да се ползва само един. Рестрикции предприе дори голяма община като Пловдив, която намали с половин час уличното осветление, въпреки че една трета от лампите й са енергоспестяващи. Сметките за ток навсякъде са двойни или тройни, като най-фрапираща е разликата именно в Пловдив - 180 000 лв. за декември 2020 г. срещу 620 000 лв. през декември 2021 г. И в Кюстендил увеличението е огромно - от 39 000 лв. на 123 000 лв. през същите месеци. Навсякъде под въпрос са редица социални плащания.

Вече бе проведен и протест. Жители на Козлодуй демонстрираха, след като дори местната община, на чиято територия се намира АЕЦ, ограничи осветлението. Проблемът е доста остър - през зимата тъмните часове са много, деца са принудени да вървят в мрак от и за училище.

Допълнителен проблем създаде и изискването на Закона за публичните финанси, което гласи, че при неприет държавен бюджет разходите не могат да надвишават сумата, направена за същия период от предишната година. Държавният бюджет за 2022 г. все още не е приет, което по буквата на закона означава, че по-високите сметки няма как да бъдат погасени, дори и средствата да са налични. Всичко това принуди Министерството на финансите да излезе вчера със специално писмо, с което реши някак ситуацията - инструктира общините, че следва по-широко да тълкуват понятието "разходи" - да гледат да се поберат не в старите си харчове за ток, а в общата сума на общинските разходи.

А бъдещето вещае още проблеми. Минималната заплата ще се увеличи, детските градини ще станат безплатни, което означава още повече общински разходи. Все пак новият проектобюджет, който трябва да влезе в сила от април, предвижда актуализация на разходите за делегирани дейности на общините. 

Управителният съвет на Сдружението на общините ще заседава днес по текущите финансови въпроси. Очаква се държавата да компенсира част от разходите за енергия през новата година, както го направи за последните месеци на миналата. Но сумите отново няма да са достатъчни. Сдружението иска общинските социални, здравни и образователни структури да плащат по цени за битов ток. Разработени са и други варианти за помощ.

 

ПРОБЛЕМИТЕ СА НАВРЕД

Община Стамболийски се принуди да съкрати около 40 свои служители. Автобусният билет в Плевен става 1.50 лв., скочи и транспортът в община Тунджа. Старите дългове на ВиК - Ямбол са още по-трудно платими в настоящата ситуация и Енергото предупреди, че от 1 февруари ще спре тока на водното дружество.

Още

Преди Коледа бензинът поевтинява до 2.70 лв., а дизелът - под 3 лв.

27.11.2022

МИЛА КИСЬОВА

4875
Нова ракетна атака остави Киев и без вода

23.11.2022

Обновена

4204
10 милиона украинци са без ток

18.11.2022

Обновена

3646