Медия без
политическа реклама

Столицата плаща за улични лампи 77 пъти над пазарните цени

Йорданка Фандъкова нареди проверка, след като премиерът Петков обеща утре да се занимае с поръчката

30 Яну. 2022Обновена
Борис Бонев

Две напълно еднакви улични лампи на бул. "Цар Освободител" струват съответно 5755 лв. и 1587 лв. Единствената разлика е, че са от двете страни на улицата. Става въпрос за поредния скандал с обществени поръчки, за който съобщи общинският съветник Борис Бонев в предаването ''Тази събота и неделя'' по Би Ти Ви. В случая поръчката е за 73 млн. лв. за изграждане на улично осветление, спечелена от две фирми "Лог Сиберия" и "Улично осветление". Фирмите са разделили столицата на две половини. "Лог Сиберия" работи с високите цени, а другата с 5 пъти по-ниски за едно и също нещо. Борис Бонев поиска оставката на заместник-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, който е сложил подписа си под тези договори.

В студиото на ''Тази събота и неделя''  Кръстев заяви, че ценообразуването на поръчката се прави на базата на два детайла - изграждане и основен ремонт, както и абонамент и поддръжка. Философията на едната фирма е да даде по-високи цени за изграждане. Другата фирма е дала по-високи цени за поддръжка и по-ниски за изграждане. Средната цена за всяка една е приблизително една и съща'', каза Кръстев, но не посочи конктретни числа. 

"В тази обществена поръчка са участвали в комисията и общински съветници от опозицията. Няма особени мнения по нея. Обществената поръчка не е обжалвана, а трябва да се има предвид, че не са участвали само две фирми. Ако беше обжалвана, това щеше да бъде червена лампа, че трябва да се направи още нещо'', зави заместник-кметът и допълни, че фирмите са били поканени да оправят цените, където има дисбаланс и има даже анекс към договора, в който цените се балансират.  От думите на Кръстев не стана ясно колко лампи ще постави всяка от двете фирми. Според твърдението на Бонев, в договорите няма посочени бройки и всяка фирма поставя лампи по своя преценка.

Едно от най-фрапиращите разкрития е заплатата, която получава в "Лог Сиберия" шофьор на вишка в уличното осветление - 7 хил. лв. Според Кръстев това е решение на фирмата и Столична община няма отношение към това как съответния работодател мотивира служителите си и ехидно допълни "нали и вицепремиерът Асен Василев настоява заплатите да са по-високи".

Според организацията на Борис Бонев ''Спаси София'' цените на отделните части на лампите също са завишени. И за това Кръстев прехвърли отговорността на фирмите, които се занимават с уличното осветление, и техните доставчици.

Кристиан Кръстев каза, че няма да подава оставка, както го призова Борис Бонев.

----

По-рано през деня в студиото на Би Ти Ви Борис Бонев показа и въпросните договори, които вече са подписани са и са влезли в сила.  ''Има цени между три и 77 пъти по-високи от пазарните цени'', каза той.

Организацията на Борис Бонев ''Спаси София'' е направила и експеримент -  купува някои от частите за изграждане на улична лампа от обикновен магазин. ''Една редова клема е 81 стотинки. Столична община обаче плаща 17 лв. - повече от 22 пъти над редовните цени. За петте уреда нашата фактура е за 139 лв. За същото Столична община плаща 900 лв''.

Всъщност Борис Бонев и екипът му сигнализират за проблема, още когато търгът е обявен. ''Ние сигнализирахме, че цената е много завишена, а бяха заложени и по-ниски критерии за качеството. Тогава заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев чу нашите призиви, но не обърна внимание. По-скъпата фирма ''Лог Сиберия'' е записала, че средното заплащане на служителите е 40 лв. на час. Нямам информация кой реално стои зад тази фирма. Столична община е имала възможност да прекрати обществената поръчка. Кристиан Кръстев носи отговорност за това'', зави Бонев и призова за оставката на заместник-кмета. След днешните реакции на независимия съветник Бонев и премиера в късния следобед се включи и столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

""Вътрешен одит" ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София, по заповед на кмета Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

В обхвата на проверката ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента.

Заплахи

Борис Бонев разкри и повече информация около заплахите за живота му. ''Получих информация, че има заплаха за моето здраве. Съобщи ми я източник от американското посолство. Ако до американските служби достигне информация за заплаха за публична личност, те са задължени по закон да съобщят. Аз бях информиран за тази заплаха, след което дадох показания в МВР, ДАНС и прокуратурата'', обясни общинският съветник.

''Разсърдили сме много хора с прякори и нечиста репутация'', отговори Бонев на въпроса кой стои зад заплахите. ''Мерките да се защитя няма как да ги кажа. Заплахата е отправена към мен персонално и съм взел мерки за себе си. Не сме дискутирали държавна охрана. Да оставим българските служби да намерят отговорите'', каза той. Подобна заплаха почти по същото време получи и разследващият журналист Атанас Чобанов. Той също беше информиран от САЩ, но в неговия случай американските служби не се бяха свързали с българските си колеги. 

Софийската районна прокуратура се е самосезирала във връзка с изявления на журналиста Атанас Чобанов и столичния общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев, че спрямо тях са отправени заплахи, за които са предупредени от чуждестранни служби за сигурност.

Реакции

Премиерът Кирил Петков обеща проверките на наличните факти да започнат още в понеделник. ''Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв, а от другата страна на същата улица струва 5755 лв, значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е огромен приоритет! Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт…. Когато изчистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко! Още в понеделник ще разпоредя проверки по тези изнесени факти'', написа премиерът във Фейсбук.

Още по темата