Медия без
политическа реклама

Съдебни инспектори с изтекъл мандат напират за кариерни бонуси

Не носим вина, че парламентът не изпълнява закона, отговори главният инспектор Теодора Точкова

02 Февр. 2022Обновена
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Главният инспектор Теодора Точкова не иска да се връща в адинистративния съд в Хасково. Нейното желание е да прескочи без конкурс във Върховния административен съд.

Предстоящото отпадане на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него са активизирали съдебните инспектори да търсят начин да се възползват от благоприятния за тях закон, преди промяната му. Близо две години след края на мандата им, членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са поискали съветът да се произнесе по молбите им да се върнат в съдебната система на по-висока позиция, от заеманата, преди да станат инспектори. Това пише "Лекс". Информацията беше потвърдена от източници на "Сега" в съдебната система още в края на миналата седмица.

Заявленията на инспекторите са от пролетта на 2020 г., когато изтече мандатът им, и сега след многократно обявените намерения на правосъдния министър Надежда Йорданова за отпадане на бонусите и пускането на проектозакона за обществено обсъждане миналия петък, са настояли за разглеждането им.

Особеното в тях е моментът, от който инспекторите искат да бъдат освободени от ИВСС - не с изтичането на мандата им, а от избора на нов състав на инспектората. Т.е. те нямат намерение да подадат оставка пред Народното събрание, въпреки че отдавна би трябвало да не са на поста си, но опитват да си запазят правото на кариерен бонус. Заплатата на главния инспектор е над 10 000 лв., а инспекторите получават над 9000 лв. 

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е прилагал двойни стандарти при проверките срещу недолюбвания от статуквото председател на Върховния касационен съд Лозан Панов.

ИВСС се състои от 11 души. Главен инспектор е Теодора Точкова, членовете са 10 - петима съдии и петима прокурори и следователи. Те се избират от парламента с квалифицирано мнозинство от 2/3. Това ще бъде истинско изпитание за новата управляваща коалиция, която има само 134 от нужните 160 гласа и ще трябва да влезе в договорки с опозицията. Този сценарий ще се повтори и при избора на нови членове на Висшия съдебен съвет. Проблем няма да има обаче при избора на двама конституционни съдии, тъй като за тях трябва обикновено мнозинство.

Петгодишният мандат на Точкова изтече на 9 април 2020 г. По информация на "Лекс", четири дни по-късно Точкова е подала молба до ВСС да бъде възстановена като съдия във Върховния административен съд (ВАС), т.е. на длъжност с една степен по-висока от предишната й. Преди да оглави инспектората, Точкова беше председател на Административен съд-Хасково. В молбата си до ВСС тя обяснява, че с инспекторите са решили да останат на постовете си въпреки изтеклите мандати, защото парламентът не избира следващите, а ИВСС не може да спре да функционира. В заявлението си тя моли то да бъде разгледано след освобождаването ѝ като главен инспектор.

Също през март 2020 г. молби да бъдат възстановени на длъжност са подали Игнат Георгиев и Любомир Крумов. Георгиев, който беше шеф на Административния съд в Перник, също е поискал кариерен бонус – да бъде повишен във ВАС.

Крумов е единственият, пожелал да се върне на старата си работа - съдия в Софийския окръжен съд.

Днес "Сега" получи отговори от Прокурорската колегия на ВСС, които потвърждават информацията. Според данните трима инспектори, които преди това са били прокурори и следователи, не искат да се връщат на старата си длъжност, а предпочитат по-висока. Това са Мария Нейкова, Любка Кабзималска и Александър Мумджиев. Нейкова беше прокурор в Апелативната специализирана прокуратура, а сега иска да е върховен магистрат, Кабзималска идва от Софийската районна прокуратура, но иска да се прехвърли в градската, а Мумджиев от следовател на окръжно ниво, иска да отиде в националното следствие.

Съдийската колегия на ВСС още не е отговорила на въпросите за инспекторите.

Има петима инспектори, които няма как да се възползват от кариерен бонус. Трима от съдиите – Лидия Стоянова, Теодора Нинова и Юрий Кръстев, вече са навършили 65 години и няма да се върнат в съдебната система. Генади Георгиев преди избора му в ИВСС беше прокурор във Върховната административна прокуратура, а Стефка Мулячка – следовател в Националната следствена служба, т.е. няма накъде да бъдат повишени.

Всички те обаче все още биха могли да се възползват от финансовия бонус - времето им в инспектората да се брои при изплащането на обезщетение при напускане не системата. За да стане това обаче те трябва да бъдат освободени от ИВСС.

През последните дни някои инспектори са се обърнали към ВСС с настояване да разгледа молбите им от 2020 г. Главният съдебен инспектор Теодора Точкова не е сред тях. В петък "Сега" попита ИВСС дали има инспектори, които са подали оставка и са поискали да получат кариерен бонус. Точкова отговори, че тя не си е подала оставката. За другите инспектори нямала информация, защото това е личен въпрос.

В понеделник "Сега" официално попита и ВСС дали са постъпвали молби на членове на ИВСС или на самия ВСС за възстановяването им в съдебната власт и на каква длъжност. До момента отговори няма.

Дали желанията на инспекторите за кариерен бонус ще бъдат удовлетворени зависи изцяло от съответната колегия на ВСС. Членове на съвета, с които "Сега" разговаря, са скептични към идеята, че е законно инспекторите да получат кариерен бонус в аванс, преди да освободят постовете си, и да се възползват от него, когато вече действа друг закон.

Теодора Точкова, чийто мандат като главен съдебен инспектор изтече на 2 април м. г. но все още заема поста, е узурпирала властта в институцията.

Точкова отговори: ВСС ще реши за кариерните бонуси

Точкова, на която "Сега" многократно в последните 2 години официално е отправял въпроса защо не се оттегли след края на мандата си, най-сетне реагира, засегната от публикацията, в която, по думите й има неверни и обидни твърдения.

Точкова обаче не опровергава нито едно твърдение в текста. Само надълго и нашироко обяснява, че мандатът й, както и този на инспекторите, е изтекъл, но правомощията им не са прекратени, тъй като парламентът дори не е започнал процедурата по избор на нов ИВСС.

"Инспекторатът е постоянно действащ орган и същият не може да спре да функционира, именно поради което продължаваме да осъществяваме правомощията си", пише Точкова. Според нея непрекъсваемостта в работата на инспектората е залегнала в съдебния закон, който изисква депутатите да започнат процедура по избор на нов инспекторат между 2 и 6 месеца преди изтичането на мандата на инспекторите. В случая това е трябвало да стане до 14 януари 2020 г. за инспекторите и до 9 февруари 2020 г. за главния инспектор.

Точкова цитира и няколко решения на Конституционния съд и стига до извода, че не може да се приеме, че с изтичането на мандата на главния инспектор и инспекторите правомощията им се прекратяват.

"Главният инспектор и инспекторите не носят вина, че продължават да изпълняват задълженията си в ИВСС, за да осигурят функционирането на държавния орган до избора на нов от Народното събрание", пише Точкова.

Тя обяснява още, че през 2020 г. членовете на ИВСС, както и тя, са подали молби за възстановяване в системата на по-висока длъжност. Направили го, защото законът изисква това да се случи „в 14- дневен срок от изтичане или предсрочно прекратяване на мандата”. “Дали ще бъдем възстановени на по-горна длъжност или на същата, зависи от произнасянето на съответната колегия на Висшия съдебен съвет“, казва Точкова.

И продължава, че "що се отнася до подадени нови молби от инспектори до ВСС с искане съветът да се произнесе по молбите им от 2020 г., всеки има право на личен избор и не може да се вини за желанието си да се ползва от действащата законова уредба".

Точкова изрежда колко много работа е свършил ИВСС през 2021 г. и подчертава, че "внушенията", че инспекторатът не върши нищо и е нелегитимен, рушат авторитета на орган, "от работата на който зависи много за преодоляване на забавянията при движението и приключването на делата и преписките от страна на съдиите, прокурорите и следователите".

"Народното събрание трябва да си свърши работата и да обяви процедура за избор на нов главен инспектор и инспектори, защото от това бездействие страда авторитетът на институцията, а това не е полезно нито за магистратите, нито за хората, които се обръщат за съдействие към ИВСС", сочи Точкова.

Още по темата