Медия без
политическа реклама

Тол системата се оказа пълна с "бъгове"

Тирове и автобуси минават стотици километри през България, без да плащат и стотинка пътни такси

06 Февр. 2022ЮЛИАНА БОНЧЕВА
Илияна Кирилова
Транспортните компании искат затягане на контрола върху претоварените камиони и са против увеличаване на обхвата и размера на тол таксите.

Наричана от експремиера Бойко Борисов "печатница за пари" и "технологично чудо", българската тол система се оказа пълна с недомислия и гафове. Това стана ясно на срещата на ресорния министър Гроздан Караджов с транспортния бизнес. В резултат на лошо планиране на обхвата на платените пътища приходите от тол такси са далеч под очакванията, а освен това системата е "полусляпа" - липсват достатъчно рамки, камери и вградени в настилката сензори на възлови участъци, което ограничава възможностите за контрол над преминаващите тежки МПС-та - камиони и автобуси. Целта прословутата система за електронно събиране на такси за пробег бе да осигури достатъчно пари за поддържане и развитие на републиканските шосета, облагайки повече превозните средства, които най-много рушат асфалта.  

Детайлна ревизия на цялото тол звено ще назначи вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов. Одитът ще обхване дейността на тол системата от създаването й до 31 декември 2021 г.

Министърът на регионалното развитие посочи неизвестни досега данни за трафика и таксите, които сам определи като смущаващи. Става дума за отсечки, които са много натоварени, но тъй като се водят второкласни, не попадат в обхвата на тол системата и за преминаването по тях тежките МПС-та не плащат и стотинка.

Такъв е случаят с шосето през Прохода на Републиката – Хаинбоаз, където всеки ден преминават средно 1500 камиона тежка категория (над 12 тона), 170 МПС-та с тегло между 3,5 и  и 12 тона и 52 автобуса. Маршрутът от Стара Загора до Пловдив през Карлово също позволява преминаване за тежкотоварния трафик, без да се плати никаква такса (дневната натовареност по него е 104 автобуса и близо 700 камиона с тегло над 3.5 т.  И по шосето между Кюстендил и Самоков дневно преминават стотици тежки превозни средства, които го предпочитат пред магистрала "Тракия", защото не се налага да плащат тол такси.  Общо 240 км между Русе и Варна се преминават интензивно от тежкотоварни автомобили, без да се плати нито един лев, сочат още данните, изнесени от министър Караджов. Друг такъв интензивно използван път с цел заобикаляне на първокласната мрежа и съответно на тол таксите, е Враца – Оряхово. И още един интересен факт  - в цялата област Добрич има само 80 км пътища, които се водят първокласни и са обхвата на системата за таксуване за изминато разстояние. Сред силно амортизираните има дори третокласни шосета - като пътя ІІІ-108 (Петрич - Рибник).

Всъщност шосетата от по-нисък клас по принцип се проектират за по-лек трафик, а като се добави и лошото качество на изграждане и поддръжка, много от тях са заприличали на юфка, обясни Караджов по време на дискусията с автотранспортния бранш.

"Слизането" на трафика от платените магистрали и първокласни пътища към безплатните шосета и това, че силно натоварени отсечки са изключени от обхвата на тол системата, защото се водят второстепенни, са сред причините за ниските постъпления от тол такси. За 2021 г. приходите са били едва 157 млн. лева (а Бойко Борисов обещаваше милиарди)  За сравнение приходите от винетки (те се плащат за леките коли и са за време - примерно за година или за месец) са били двойно повече. 

По време на дискусията представители на транспортния бранш също дадоха примери за странностите на българската тол система. Те разказаха за зърновози мастодонти, които тръгват с 40 тона товар от порт Бургас, но минават през "задния вход" - зад нефтохима, и избягват плащането на тол такси. Няма ги сензорите, които трябваше да монтирани в настилката на ключови места, за да "ловят" камиони с наднормено тегло.  И служебният министър Виолета Комитова обясняваше, че държавата пропуска огромни глоби, които би трябвало да се налагат заради липсата на контрол за претоварени МПС-та, които са най-големите врагове на асфалта.  

Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие, е крайно недоволна от работата на тол системата. Това стана ясно от нейно интервю по БНТ тази сутрин.
В тол системата са се натрупали наложени нарушения за 100 милиона лева. Наредих спешно да се съберат. Става дума за т. нар. претоварки, когато камионите се движат свръх натоварени. Случва се най-вече през лятото, когато пренасят зърното към пристанищата.

Паралели 

По данни на Министерството на регионалното развитие тол таксите у нас са до 6 пъти по-ниски в сравнение със съседните страни. Например автобус категория Евро VI  за пътуване от Видин до ГКПП „Кулата“ плаща 4 лв. толтакса, а за отсечката  София - Бургас  - 7 лева. В Сърбия за 331 км от границата с България до Белград същият автобус дължи 65.5 лева, а за 420-те км от Ниш до Суботица таксата е 77 лв.

В Гърция за 178 км от ГКПП „Кулата“ до Катерини се плащат 34 лв. Таксата за преминаване на трасето между Солун и Атина (480 км) е 153 лв. На наша територия за същите километри тол таксата е 6 лв.

 

Дискусията за размера на тол таксите и за обхвата на платените пътища ще продължи.

Ключови думи:

тол система, пътни такси

Още по темата