Quantcast
За първи път жена поема ръководството на върховния съд | СЕГА
facebook
twitter

България

За първи път жена поема ръководството на върховния съд

Досегашният председател на ВКС Лозан Панов се връща във ВАС
1 070
 ВКС
Галина Захарова получава поздравления от предшественика си Лозан Панов. Той се връща във Върховния административен съд, където бе съдия до 2015 г.

За първи път в историята на върховния съд жена поема ръководството му. Галина Захарова встъпи днес като председател на Върховния касационен съд (ВКС) за следващите 7 години.

Захарова беше номинирана за поста от колегите си от съда. И въпреки опасенията на много магистрати, че Висшият съдебен съвет се кани да я бламира, в крайна сметка бе избрана единодушно за председател на ВКС. "Председателят на съда е част от общността, неговото място е сред съдиите, при определени обстоятелства - пред съдиите, но никога срещу съдиите", каза Захарова на колегите си днес. И ги помоли "да не обръщаме поглед назад към пътя, който сме изминали, защото ни предстои нов, дълъг път".

Всъщност изборът на Захарова се тълкува от някои магистрати като промяна в курса на Висшия съдебен съвет и опит мнозинството му, което е твърди крепител на статуквото и вярно лоби на главния прокурор Иван Гешев, да се съхрани. Мандатът на ВСС изтича през октомври, но не е изключено да бъде предсрочно прекратен.

Захарова пое поста от Лозан Панов, който от 2015 г. досега беше начело на ВКС. Панов няма да остане във ВКС, по негово желание Висшият съдебен съвет го върна във Върховния административен съд, където той правораздаваше допреди 7 години. Част от членовете на ВСС опитаха да спънат Панов да се върне в административния съд с мотива, че трябва да остане във ВКС да бере плодовете на своето управление. В крайна сметка, от втори опит, заявлението му бе одобрено.

 

Още

Обнародването на присъдата на Иванчева се забави заради абсурден закон

11.11.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

20850
Върховният съд спаси оранжерията на Доган от събаряне

22.11.2022

1821
ВСС излъчи само трима делегирани европрокурори за Кьовеши

21.11.2022

Обновена

6357