Медия без
политическа реклама

Спират гражданските полети над Украйна

Това прилича на частична блокада, заявиха от канцеларията на президента Зеленски

13 Февр. 2022Обновена
Pixabay

От понеделник въздушното пространство на Украйна реално ще бъде затворено за въздушен трафик заради действията на западните застрахователни компании, съобщава Strana.ua, позовавайки се на свои източници.

"Нито един самолет няма да излети или кацне в Украйна от около средата на деня в понеделник", каза представител на застрахователна компания.

Най-големите застрахователи от Обединеното кралство, които презастраховат други международни компании, изпратиха днес официално съобщение до всички световни собственици на самолетни компании, че застрахователното покритие в Украйна за всеки самолет спира да работи след 48 часа.

Собствениците на частни самолети също са получили уведомления, че в рамките на 48 часа застрахователните гаранции за летателните машини ще бъдат оттеглени, поради което самолетите трябва да напуснат Украйна преди изтичането на този срок.

В близко бъдеще по-голямата част от самолетите трябва да бъдат преместени от територията на Украйна, тъй като всички те са на лизинг.

До този момент 30 страни препоръчаха на своите граждани да напуснат Украйна:

САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Германия, Нидерландия, Япония, Южна Корея, Израел, Черна Гора, Норвегия, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Белгия, Кувейт, Ирак, Италия, Испания, ОАЕ, Саудитска Арабия, Швеция, Словения, Йордания, Палестина, Мароко, Люксембург, България и Румъния.

 

РЕАКЦИЯ ОТ КИЕВ

Украйна не вижда смисъл да затваря въздушното си пространство въпреки ескалацията на напрежението с Русия. Това заяви днес съветник на ръководителя на канцеларията на президента Володимир Зеленски, предаде bTV.

"Най-важното е, че Украйна не вижда смисъл да затваря. Това е нелепо. И, по мое мнение, до известна степен прилича на частична блокада", каза Михайло Подоляк.

Ключови думи:

Украйна, полети

Още по темата