Медия без
политическа реклама

Олимпийският финал: Камила Валиева срещу 24 фигуристки

Шампионката на България Александра Фейгин също се класира за волната програма на игрите в Пекин `22

15 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС
Камила Валиева беше над всички в кратката програма, като дори явни неточности в изпълнението ѝ не се отразиха съществено на оценката.

Финалът на олимпийския турнир по фигурно пързаляне при жените в Пекин `22 ще създаде прецедент. До участие във волната програма в китайската столица бяха допуснати 25 състезателки вместо традиционните 24, след като на първо място в кратката програма убедително завърши рускинята Камила Валиева.

15-годишната тийнейджърка от Казан се превърна в център на внимание на XXIV зимни игри, след като миналата седмица стана ясно, че резултатът ѝ от допинг тест през декември е положителен. След поредица обрати правата ѝ първоначално бяха замразени, но скоро след това - отново възстановени. Накрая тричленен състав на Спортния арбитражен съд (CAS) потвърди, че девойката има право да продължи участието си на олимпиадата, докато тече разследване по казуса ѝ.

Руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева може да продължи участието си на олимпийските игри в Пекин `22 въпреки положителния резултат от направен ѝ през декември тест за допинг.

От МОК обаче изразиха категорична позиция, че докато случаят не бъде финално разрешен, церемонии по награждаване с участието на Валиева няма да се провеждат (затова и медалистите от отборната надпревара скоро няма да получат отличията си). А понеже именно тя е изявената фаворитка и в индивидуалната надпревара, от олимпийския комитет посъветваха международния кънки съюз (ISU) да предвиди допълнителна участничка в олимпийския финал, в случай че Камила се класира в Топ 24.

Разбира се, това се случи по възможно най-категоричния начин и Валиева демонстрира тоталното си превъзходство над конкурентките в днешната кратка програма. Въпреки че допусна няколко видими грешки в изпълнението си, европейската шампионка получи огромна оценка за сложност и с резултат 82,16 т. оглави временното класиране.

В Топ 5 зад нея се наредиха още две състезателки на Руския олимпийски комитет и две японки. Втора е световната шампионка Анна Шчербакова с 80,20 т., следвана от Каори Сакамото със 79,84 т., Александра Трусова със 74,60 т. и Вакаба Хигучи със 73,51 т.

От допълнителното място във волната програма се възползва финландката Джени Сааринен, която зае 25-а позиция с оценка 56,97 т., но въпреки това влезе в големия финал.

 

БЪЛГАРСКИЯТ ПРОБИВ

Шампионката на България Александра Фейгин също се класира за волната програма. При дебюта си на олимпийски игри 19-годишната тийнейджърка беше оценена с 59,16 т. (32,36 за технически елементи и 26,80 за изпълнение на компонентите), което е нейното най-добро постижение за сезона. С него тя зае 23-то място в кратката програма.

Под музикалния акомпанимент на темата от филма на Чарли Чаплин "Светлините на рампата" Александра изпълни чисто всичките си скокове - двоен аксел, комбинация троен тулуп-троен тулуп, както и троен ритбергер.

"Съвсем спокойна излязох. Не се притеснявах, което беше доста странно. Атмосферата е такава и предразполага. Показах това, за което тренирах. Просто си казах, че най-сложното мина и сега трябва да покажа най-доброто от себе си. Не заради някой друг, а заради мен. Исках най-после през този сезон да изиграя кратката програма. Надявам се да мога да се настроя отново за четвъртък. Там вече е по-тежко, защото е волната програма, но се радвам, че успях да се класирам."

Финалът на състезанието е на 17 февруари.

Още по темата