Медия без
политическа реклама

Спортният министър крие за какво ще се харчат рекордните милиони

Радостин Василев упорито отбягва отговори на въпросите как ще използва отпуснатите му от бюджета огромни суми

18 Февр. 2022ДЕЛЯН КЮЧУКОВ
ММС
Министър Василев отказва да отговаря дори на въпроси за ст. "Българска армия", независимо от ентусиазма, с който се зае да решава въпроса, и срещата в министерството с бившия си работодател в ЦСКА Гриша Ганчев

Спортният министър Радостин Василев няма ясна представа какво ще прави с поисканите от самия него десетки държавни милиони, които ще му бъдат отпуснати от бюджета през 2022 г. за строителство, реконструкции и ремонти на материалната спортна база в страната. Или по-лошо - знае, но крие и не желае да се шуми по въпроса.

Това са възможните изводи от целенасочено подигравателния отговор, който ММС върна на въпросите, зададени на министъра от в. "Сега" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Всъщност това не е отговор, а нежелание за отговор, с което впрочем Радостин Василев заприлича на предишните управляващи от ГЕРБ, които увъртаха по подобен начин. Само един пример: тотализаторът, чието ръководство той обвинява в лъжи и толкова упорито се опитва да изчегърта, по подобен начин неглижира наши въпроси по ЗДОИ - за договора, сключен за тв предаванията на тегленето на тиражи. А и този отказ на Василев да отговори рязко контрастира с обещанието на премиера Кирил Петков, че прозрачността ще бъде приоритет на новата власт.

"Сега" всъщност поиска от министъра данни по теми, които несъмнено представляват обществен интерес, защото става въпрос за предстоящо харчене на обществени средства в размер на десетки милиони левове. Теми, по които иначе той с охота говори в зачестилите си медийни изяви, но 

 

все без конкретни факти или числа

 

Излагаме ги накратко:

1. За какво са предвидени заложените в бюджета 15 млн. лв. за уж завършената "Арена Бургас"?

2. Кои са четирите "енергийно ефективни спортни центрове за високи постижения", записани в Коалиционното споразумение за съвместно управление на България в периода 2021-2026 г.? В кои градове е предвидено да бъдат построени и каква е приблизителната им стойност?

3. Каква е визията на спортния министър за използване на допълнителните 100 млн. лв. за инфраструктурни проекти, които той заяви публично, че очаква в средата на годината от бюджета?

4. Колко и кои обекти от националната спортна база ще бъдат модернизирани?

5. Каква сума е окончателно призната от държавното "Сердика спортни имоти" ЕАД като инвестиция на ПФК "ЦСКА-София" в ст. "Българска армия" и тренировъчната база в Панчарево?

 

Отговорът до "Сега", подписан от и.д. главен секретар на ММС Таня Андреева, обаче твърди, че "Обществена информация по смисъла на ЗДОИ се дефинира като обективно съществуващо сведение, знание за някого или нещо, свързано с обществения живот в страната". И допълва, че поставените въпроси "по същността си принадлежат към журналистическия жанр "интервю" и нямат характер на искане за достъп до обществена информация".

Накратко -

 

министърът не възнамерява да каже за какво и как ще харчи

 

рекордните за спорта милиони, защото или не разполага с "обективно съществуващо сведение" по темата, или не счита за необходимо да се отчита пред обществото по какъвто и да е начин.

Необходимо пояснение: За 2022 г. ММС получава 17.3 млн. лв. от бюджета по перото "политика в областта на привеждането на спортните обекти и съоръжения във вид, отговарящ на съвременните международни стандарти". Това е колкото общо пари бяха отпуснати на ведомството за целия последен мандат (2018-2021) на министъра на ГЕРБ Красен Кралев - 17,495 млн. лв.

А държавата е заделила и други 17 млн. лв. за "инвестиции в изграждане на спортни обекти, в т.ч. довършване на спортна зала "Арена Бургас". С други думи, Василев ще разполага с над 34 млн. лв. за строителство, реконструкции и ремонти на материалната спортна база в страната.

Отделно той обяви, че очаква да получи още три пъти повече ("В централния бюджет за тази година ще бъдат предвидени още 100 млн. лева за проекти, свързани със спортната инфраструктура" - пред bTV на 30 януари). И също така назначи за зам.-министър строителния инженер Владимир Харизанов.

Ето защо щеше да е добре за обществото Василев поне да се опита да внесе яснота за намеренията си в тон с прозрачността, прокламирана от неговия министър председател Кирил Петков.

Но той не го прави. И не само за медиите, а и в Народното събрание. Оказа се, че междувременно е попитан за какво смята да похарчи 15 млн. лв. за "Арена Бургас" и от депутата от "Продължаваме промяната" Димитър Ташев. На 10 февруари Ташев дори е поискал "разбивка в писмен вид" за поисканите 15 млн. лв. за залата, която вече струва на данъкоплатците 78.8 млн. лв. и 7 години чакане. 

Народният представител поне не е препратен към "журналистическия жанр интервю" и е удостоен с отговор, но

 

в отговора има само вятър и мъгла:

 

"Предвидените в централния бюджет 15 млн. лв. са прогнозна резервна стойност на допълнителните средства, които биха се явили необходими за обезпечаване на разходите по ползване и управление на спортната зала след въвежането ѝ в експлоатация." И никаква "разбивка в писмен вид".

Тоест Радостин Василев, вместо да внесе яснота пред народните представители, нарочно или не, демонстрира незнание за какво е поискал 15 млн. лв., които са почти 1/4 от досегашната обща стойност (вече похарчените 63.8 млн. лв.) на "Арена Бургас". А и какви ти тук разходи по ползване и управление за зала, която уж трябва да се самоиздържа, веднъж влязла в експлоатация?

Що се отнася до другите въпроси, зададени от "Сега" на спортния министър, на тях явно няма да има дори и бегло пояснение. Нито за четирите "енергийно ефективни спортни центрове" в четири района на България, записани в коалиционното споразумение, което той трябва да изпълнява начело на ММС. Нито за какви проекти иска още 100 млн. лв. от бюджета. Нито пък за гръмко анонсираното от него "модернизиране и изобщо строителство на национална спортна база, свързана със собствеността на ММС".

Няма да има яснота дори и по една от любимите теми на Василев, с която той се захвана от първите дни от министерстването си - стадион "Българска армия", за който се похвали, че за 15 дни е направил повече, отколкото другите за 10 години преди това.

А там бе обявено, че подчиненото на Василев държавно дружество "Сердика спортни имоти", което дава на "ЦСКА-София" под наем стадиона, ще разгледа до 15 януари всички документи и ще вземе окончателно решение колко точно инвестиции в "Армията" ще се признаят на футболния клуб. Месец по-късно, според отговора на министъра, това не е от обществен интерес, макар самият той с охота да позира пред камерите при всяка среща с представители на "ЦСКА-София" по казуса и оптимистично усмихнат да обещава разрешаване на въпроса.

Същевременно прави впечатление, че от словесния си сблъсък с председателя на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева в началото на януари насам Василев предпочита да говори за всичко друго, но не и за финансирането на спорта и работата със спортните федерации в България.

Най-често можем да разберем мнението му за настоящи и бъдещи строежи, за някакви мъгляви инвестиционни намерения, за изчегъртването на УС на тотализатора, за ст. "Българска армия", за лъжци и лакеи на мафията, как очаква да има промяна в БФС след конгреса и как предстоят публични разкрития за стари безобразия в ММС. Все изложено с бомбастики и словесни еквилибристики и без почти никаква конкретика.

Изглежда странно за един министър на спорта, но това е положението...

 

КОАЛИЦИЯ НА МЪЛЧАНИЕТО?

Случаят с отказа на Радостин Василев да отговори на въпроси по ЗДОИ е втори в управляващата коалиция само в рамките на няколко дни. 

Наскоро парламентарната администрация отказа да отговори конкретно на въпроси на "Сега" за начина, по който народният представител от ДПС Делян Пеевски получава своята заплата, след като върху него са наложени санкции по глобалния закон "Магнитски".

Начинът, по който санкционираният от САЩ бизнесмен и депутат от ДПС Делян Пеевски получава своето възнаграждение като народен представител, е строго пазена тайна.

Парламентът е доминиран от движението "Продължаваме промяната", чийто водач - премиерът Кирил Петков, обеща, че прозрачността ще бъде приоритет на новата власт. От последните действия на управляващите обаче по-скоро се създава впечатление, че това е Коалиция на мълчанието.

По случая с въпросите за Пеевски Александър Кашъмов – експерт в неправителствената организация „Програма Достъп до Информация“, оцени отказа за информация като симптом за намаляваща прозрачност на институцията:

„Законът не дава възможност на публичните институции едностранно да налагат цензура, като произволно тълкуват, според собствените си разбирания, дали дадена информация е свързана с дейността на дадена институция или не. Ако една институция притежава дадена информация, по презумпция тази информация е обществена”. 

Бихме добавили: А не да дава оценка в кой жанр влизат зададените въпроси, както направи спортният министър.

 

Ключови думи:

Радостин Василев, ММС, ЗДОИ

Още по темата