Медия без
политическа реклама

Норвежки биатлонист е кралят на игрите в Пекин 2022

Йоханес Тингнес Бьо стана едва третият спортист в историята с 4 титли от една зимна олимпиада

21 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС
Йоханес Тингнес Бьо е без конкуренция за №1 на игрите в Пекин

На зимните олимпийски игри в Пекин бяха разпределени общо 109 комплекта медали в 15 спорта. И едно от забележителните неща е, че цели 105-има спортисти успяха да завоюват по повече от едно отличие. А от тях 70 души станаха поне по веднъж шампиони.

И все пак Пекин 2022 си има своя едноличен крал и той се нарича Йоханес Тингнес Бьо. Норвежкият биатлонист стана едва третият спортист в историята на белите спортове, който печели 4 титли и в едно издание на олимпиадите. На зимния стадион в Джандзякоу 28-годишният Бьо стана шампион в спринта на 10 км, в масовия старт на 15 км, в мъжката и в смесената щафета. В добавка той финишира трети и в инвидуалното състезание на 20 км и така отличията му станаха пет.

Преди него

 

подобно нещо бяха правили само двама -

 

5 титли спечели кънки бегачът от САЩ Ерик Хейдън в Лейк Плесид `80, а легендарният сънародник на Бьо - Оле Ейнар Бьорндален, взе 4 златни медала на биатлон в Солт Лейк Сити `02.

Към Йоханес Тингнес Бьо в челото на класацията в Пекин се присъединиха още трима големи спортисти, които успяха да спечелят по 5 отличия. Както става често на зимни игри, тези мултимедалисти са от биатлона и ски бягането заради многото отделни дисциплини в тези спортове.

Норвежката биатлонистка Марте Олсбу Рьойселанд взе три златни и два бронзови, колегата ѝ от френския тим Кентен Фийон Майе приключи с два златни и три сребърни. При ски бегачите пък голямото име бе Александър Болшунов - руснакът доминира с три титли, сребро и бронз, като в общата индивидуална класация по медали е втори, веднага след Йоханес Бьо.

Заради петорния си успех в Пекин 2022 споменатите четирима състезатели влязоха в изключително престижната компания на споменатия Ерик Хейдън и на още само шестима, печелили по 5 медала на едни игри: ски бегачките Любов Егорова (Рус, 3-2-0, 1992 г.), Мануела ди Чента (Ит, 2-2-1, 1994 г.),  Лариса Лазутина (Рус, 3-1-1, 1998 г.) и Марит Бьорген (Нор, 3-1-1, 2010 г.); плюс кънки бегачите Клаас Тунберг (Фин, 3-1-1, 1924 г.) и Ирен Вюст (Нид, 2-3-0, 2014 г.).

Впрочем, Вюст участва и на игрите в Пекин, като спечели два медала и влезе в Залата на олимпийската слава по още един показател. С титлата на 1500 м тя стана първият олимпиец със злато в индивидуална дисциплина на 5 поредни игри.

 

Сред паметните лица на олимпийските игри

 

в Пекин се открояват също и петима, които си тръгнаха с по 4 отличия. Кънки бегачката от Нидерландия Ирене Схаутен стана трикратна шампионка и добави един бронзов медал. Братът на Йоханес - Тарей Бьо, е с 2 златни, сребърен и бронзов медал в биатлона, а със същия актив е сънародникът им Йоханес Клаебо в ски бягането.

Другите двама са от ледените спортове - нидерландката Сузане Схултинг (2-1-1 в шорттрека) и японката Михо Такаги (1-3-0 в кънки бягането).

Норвежката ски бегачка Терезе Йохауг пък може и да спря на кота "3", но това означаваше три титли към богатата ѝ колекция и тя вече има общо 6 олимпийски медала в кариерата си.

А към нея, в графата с по три медала от Пекин 2022, се присъединяват още 15 спортисти. Най-успешно от тях се представиха Йорген Грабак (Нор, северна комбинация), китайката Гу Айлин Айлийн (ски свободен стил) и австрийският скиор алпиец Йоханис Щролц, записали се в статистиката с по две титли и един сребърен медал.

От тройните медалисти поне по едно злато взеха също така корейката Чой Мин-джон, италианката Ариана Фонтана, унгарецът Лиу Шаоан и канадецът Стивън Дюбоа (все в шорттрека), както и шведката Хана Йоберг и норвежката Тирил Екхоф (биатлон), кънки бегачката Изабел Вайдеман (Кан), плюс ски бегачите Наталия Непряева (Рус), Иво Нисканен (Фин) и Йоана Сундлинг (Шв).

За втори пореден път Норвегия спечели по убедителен начин надпреварата по нации на зимна олимпиада. Скандинавската държава завърши на първо място в класирането по медали на XXIV игри в Пекин `22 както по брой титли, така и по общ брой спечелени отличия.

Разбира се, не по-малко достойни за отбелязване са и двойните шампиони, макар и не мултимедалисти. А такива са точно 10 души. Сред тях вече преобладават практикуващите спортове в ледените улеи.

На шейни с по две титли са германците Тобиас Арлт, Йоханес Лудвиг, Тобиас Вендл и Натали Гайзенбергер. Към тях се присъединяват бобслеистите от Бундестима Франческо Фридрих и Торстен Маргис. Останалите двойни шампиони в Пекин са ски скачачката Урса Богатай (Слвн), сноубордистката Линдзи Джакобелис (САЩ), кънки бегачът Нилс ван дер Поел (Шв) и шорттрекистът Жън Дзъуей (Кит).

А Топ 10 на безпристрастната класация, която подрежда спортистите не само по броя, а и по качеството на спечелените медали, се доминира от представители на Норвегия - общо шестима. Следва Нидерландия с двама, докато Русия, Франция, Китай и Австрия имат по един: 

 

ТОП 10 НА МУЛТИМЕДАЛИСТИТЕ
  име спорт зл. ср. бр. об.
1. Йоханес Тингнес Бьо (Нор) биатлон 4 0 1 5
2. Александър Болшунов (Рус) ски бягане 3 1 1 5
3. Марте Олсбу Рьойселанд (Нор) биатлон 3 0 2 5
4. Ирене Схаутен (Нид) кънки бягане 3 0 1 4
5. Терезе Йохауг (Нор) ски бягане 3 0 0 3
6. Кентен Фийон Майе (Фр) биатлон 2 3 0 5
7. Тарей Бьо (Нор) биатлон 2 1 1 4
  Йоханес Клаебо (Нор) ски бягане 2 1 1 4
  Сузане Схултинг (Нид) шорттрек 2 1 1 4
10. Йорген Грабак (Нор) сев. комбинация 2 1 0 3
  Гу Айлин Айлийн (Кит) ски св. стил 2 1 0 3
  Йоханес Щролц (Ав) алпийски ски 2 1 0 3

 

Още по темата