Медия без
политическа реклама

Прокуратурата: МВР не си е свършило работата по списъка на Петков

Разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, оправдаха се от държавното обвинение

22 Февр. 2022
Илияна Кирилова

Проверката във връзка със списъка с 19 души, който премиерът Кирил Петков предостави на прокуратурата, е приключила безрезултатно, става ясно от съобщение на държавното обвинение. В него се казва, че разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, но органите на МВР не са не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата в списъка. 

В хода на проверката по реда на Закона за съдебната власт Върховната касационна прокуратура е изискала от Министерството на вътрешните работи и от други правоохранителни органи и служби за сигурност пълна информация за лицата от списъка, който е съдържал медийни публикации в общ обем от 588 страници. Като отговор държавното обвинение е получило 6 стр. от МВР, и 8 стр. от Държавна агенция „Национална сигурност“ и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). "Въпреки указания срок от наблюдаващите прокурори за предоставяне на информацията до 17.02.2022 г., такава все още не е постъпила от ГДБОП-МВР и Централно управление на НАП. В тази връзка са изпратени напомнителни писма за предприемане на съответните действия и изпращане незабавно във ВКП на изисканата информация", съобщават от прокуратурата.

В крайна сметка проверката установила, че по отношение на част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация. "Съгласно конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата. Липсата на информация от органите на МВР сочи, че същите не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата, посочени от Кирил Петков", оправдават се от прокуратурата. От съобщението не става ясно кои са лицата от списъка, за които все пак са получени данни от МВР и службите за сигурност. 

Време е да бъдем сигурни, че прокуратурата наистина си върши работата, обществото има нужда от справедливост.  Това каза премиерът Кирил Петков след близо двучасов разпит от двама прокурори от Върховната касационна прокуратура.

"Сега" припомня, че папката с 19 имена беше предадена на прокуратурата от премиера Кирил Петков, след като същият беше извикан на разпит, за да каже кои са хората в България, които имат влияние, както върху криминални, така и върху икономически престъпления. По негови думи става дума за лица, за които има публична информация и иска да попита какво прави държавното обвинение по тези данни. “Това са личности отдавна известни в публичното пространство.Не съм аз човекът, който да казвам кой е виновен и кой не, а просто показвам на прокуратурата тези личности. Според мен една прокуратура би трябвало сама да може да направи това домашно и сама да се самосезира по публични данни. Това е част от техните задължения. Ако имат нужда от помощ, ето тук съм, да го представя. Доволен съм, че тези имена, които досега винаги са били говорени в кулоари, в коридори и в журналистически разследвания, но никога не сме ги чули официално от прокуратурата, сега се надявам те да направят всичките действия, след като министър-председател им го носи на крака", каза премиерът.

Още по темата