Медия без
политическа реклама

ДКСИ и прокуратурата почистиха Цацаров за допуска до тайни

25 Февр. 2022Обновена
БГНЕС
Сотир Цацаров

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Сотир Цацаров от скандала с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. Така Сотир Цацаров ще си тръгне от антикорупционната комисия на 1 март с върнат допуск до класифицирана информация и с прокурорски отказ срещу него да бъде образувано разследване за разгласяване на държавна тайна.

Новината, че Държавната комисия по сигурността на информацията и прокуратурата са се произнесли по казуса му бе съобщена от Цацаров, който все още оглавява КПКОНПИ. Той остана без достъп до информация ниво "строго секретно" на 14 януари. Ден по-рано той обяви, че от 1 март напуска КПКОНПИ. Управляващата коалиция  така или иначе настояваше за оставката му и се канеше и да го уволни през парламента. Готвят се и мащабни промени в антикорупционния закон и разделянето на комисията на две. Междувременно Цацаров бе възстановен като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура от 1 март.

Самият Цацаров обяви при отнемането на допуска, че това е политически мотивиран акт и ДАНС е била принудена да да го остави без достъп до класифицирана информация от премиера Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков. От неговите обяснения се разбра, че поводът да остане без допуск е скандалът "ЦУМ-гейт". Цацаров поиска и прокуратурата да го провери, заради думите на премиера Кирил Петков, че "има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата". Сега Цацаров обяви, че прокуратурата е постановила отказ да го разследва с мотива, че няма разгласяване на държавна тайна, нито каквото и да е друго престъпление.

Впечатляваща е скоростта, с която прокуратурата провери Цацаров, като се има предвид колко се протакат някои проверки, особено тези от обществен интерес.

"Сега" поиска информация от ДКСИ с какви мотиви е отменено решението на ДАНС за допуска на Цацаров, но от там отговориха, че мотивите им са класифицирана информация. КПКОНПИ обясниха, че не знаят какви са мотивите, тъй като решението на ДКСИ е получено без такива в комисията. ДАНС има право да обжалва в съда решението на ДКСИ.

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), пред която шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров обжалва отнемането на допуска си до тайни, още събира данни по случая, за да може да се произнесе. Това става ясно от отговорите на комисията до "Сега".

 

След като прокуратурата започна проверка срещу шефа на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров по негова молба, сега и КПКОНПИ подхвана главния прокурор Иван Гешев.

 

Още по темата