Медия без
политическа реклама

САЩ търсят канал с руските генерали срещу случаен сблъсък край Украйна

Целта е да няма грешни ракетни удари и да се гарантира, че корабите и самолетите на Русия и САЩ са в отделни зони

26 Февр. 2022
Архив ЕПА/БГНЕС
Ген.Марк Мили (вляво), председател на Обединения комитет на началниците щабове на САЩ, и ръководителят на руския Генерален щаб ген.Валери Герасимов при една от срещите им на живо

Администрацията на президента Джо Байдън работи за създаване на  канал за комуникация с руските военни, за да бъде предотвратен случаен сблъсък между американските и руските сили по украинската граница, предава БНР.

На езика на военните това е така нареченият „канал за деконфликтност”. Според  тв канал NBC подобна договореност ще позволи на официални лица от двете страни да обменят информация, за да гарантират, че руските сили, атакуващи Украйна, ще избягват да пресичат пътищата на американските сили, действащи  в Източна Европа,  по границата на Полша и Черно море.

Каналът трябва да се съсредоточи върху риска от грешни ракетни удари и да гарантира, че руските и американските самолети, и военни кораби се движат в отделни зони.

Ръководителят на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов обсъди въпросите на безопасността и поддържането на стабилността в света с шефа на Комитета на началник щабовете на американската армия Марк Мили, съобщава РИА Новости, като се позовава на руското

Комуникационният канал би могъл да работи координиран от генерал Марк Мили, председател на Обединеното командване на САЩ и неговия руски колега, началник на руския генерален щаб генерал Валерий Герасимов, и между върховния командващ съюзническите  сили  на НАТО, американския генерал Тод Уолтърс , и друг висш руски офицер се посочва в информацията.

За сега не е ясно дали Русия ще приеме  предложението.

Информациите, че най-висшият американски военен -  шефът на Съвета на началник-щабовете ген.

Такъв канал е създаден през 2015 г. по време на сирийския конфликт, където действат както американските, така и руските  военни за да бъдат предотвратени  сблъсъци или случайно насочване на силите на другата страна.

 

"Сега" припомня

Ако Русия хвърли силите, които е събрала близо до границата с Украйна, за да нахлуе в съседа си, то резултата ще бъде „ужасяващ“ и ще доведе до значителни жертви. Това заяви  ген.Марк Мили, председател на Обединения комитет на началниците щабове на САЩ почти месец преди да започне войната. Най-висшият американски военен рисуваше тогава картина на това, което би се случило, ако Русия нападне.

Мили твърдеше, че трябва да се имат предвид видовете сили, които Москва е разположила в района. „Предвид вида на силите, които са подредени – сухопътни сили за маневриране, артилерия, балистични ракети, военновъздушни сили – всичко това заедно, ако бъде отприщено срещу Украйна, би било значително, много значително и би довело до значителен брой жертви… Би било ужасяващо“, каза тогава Мили. По негово мнение това е най-голямото разгръщане на военни сили след периода на Студената война. Генералът добави в края на януари: „И можете да си представите как може да изглежда такава атака  в гъсти градски райони, покрай важни пътища. Би било ужасяващо“.

Още по темата