Медия без
политическа реклама

БФС финтира и отмени конгреса на 18 март

Борислав Михайлов прехвърли вината за решението върху опозицията и обясни, че всичко е за доброто на футбола

01 Март 2022ОбновенаСВИЛЕН КИРИЛОВСКИ
СПОРТАЛ
Борислав Михайлов показа отлично настроение на пресконференцията, на която обяви новината за отменянето на конгреса на БФС.

Конгрес на Българския футболен съюз (БФС) на 18 март няма да има. Изненадващото решение излезе след днешното заседание на Изпълкома на БФС, който се бе събрал, за да приема процедурни стъпки, свързани именно с провеждането на въпросния конгрес.

След края на сбирката президентът на БФС Борислав Михайлов обясни, че до тази стъпка се е стигнало след много задълбочено обсъждане. Той се мотивира, че в момента се чакат решения на съда по няколко жалби на клубове, свързани с предишния конгрес - на 12 октомври м.г. Тези решения щели да излязат след 18 март, което щяло до доведе до заплетен правен казус, ако бъде проведен тогава конгрес. След това Михайлов хвърли вината за създалата се ситуация върху опозицията, предвождана от Димитър Бербатов, която създала цялата тази правна неразбория.

"Никога не съм се опитвал нито аз, нито моите колеги да вкараме напрежение във футбола. Напрежението се вкарва от една група хора, които са решили на всяка цена да вземат властта във футбола. Никой не бяга от конгрес. Трябва да изчакаме тези съдебни дела, защото се създава "Параграф 22", в който сме заради опозицията. Който вкарва футбола и футболния съюз в този "Параграф 22" не е Боби Михайлов със сигурност. Всички ни посъветваха да не взимаме решения, които във времето може да се окажат незаконни. Винаги съдът може да излезе с друго решение за конгрес. Ако стане това и проведем конгрес, ще вкараме футбола в тежка юридическа несъстоятелност. Ще направим всичко възможно, за да не го позволим", заяви Михайлов.

Интересното е, че президентът на футболния съюз изненадващо заяви, че конгресът, който няма да се състои, и без това нямало да бъде изборен. Нищо, че след заседание на Изпълкома на 25 януари бе заявил, че същият този конгрес ще се проведе по заявения дневен ред (б.ред. - в който влизаше точка за избор на нов президент и Изпълком).

За втори път подписката на клубове, организирана от Димитър Бербатов, не бе уважена от БФС. Опозицията поиска промяна на дневния ред на предстоящия конгрес на 18 март.

"Конгресът няма повод да бъде изборен. Нито по закон, нито по устав. Преди няколко месеца имаше Конгрес, който беше изборен. На него се избра ръководство с мандат за 4 години. Затова и сега този го отменихме, защото няма да има основания решенията му да се приемат, тъй като имаше друг конгрес преди няколко месеца", е сега новото мнение на Михайлов.

След това той се впусна в уверения, че българският футбол е стабилен, благодарение на усилията на това ръководство. "За съжаление войната стигна близо до нас, но аз война във футбола няма да допусна. Тук съм, за да управляваме. Работим сериозно. Бюджетът за тази година е доста добър", увери президентът на БФС. След което уточни, че бюджетът за 2022 г. е 19 млн. лв. (основно приходи от ФИФА, УЕФА, тв права и спонсори) и размаха готова нова стратегия за футбола ни, която щял да покаже на следващия конгрес. "Конгрес ще има, но не можем да кажем кога", допълни той.

Борислав Михайлов обясни, че очаква "положителна реакция от всички клубове" заради отмяната на конгреса. Той потвърди също, че националният отбор по футбол най-вероятно ще изиграе в Разград домакинствата си срещу Северна Македония (2.VI) и Грузия (5.VI) в турнира Лига на нациите.

 

РЕАКЦИЯТА НА ОПОЗИЦИЯТА

Още преди да стане ясно решението на Изпълкома, специалистът по спортно право Георги Градев, който е и едно от основните юридически остриета на опозицията, прогнозира подобен развой. Часове преди заседанието той написа във "Фейсбук": "Допускам, че той (б.ред. - Борислав Михайлов) няма да се кандидатира за президент на БФС, защото има намерението да подведе делегатите, че нов избор не може да се проведе, защото се обжалват решенията на предишния конгрес в съда. Така Михайлов и компания планират да останат на постовете си дори след предстоящия изборен конгрес. Това е грешно и незаконно! Освен това е невъзможно! Напомняме, че мандатът на президента и изпълнителния комитет на БФС изтече на 16.02.2022 г. Михайлов и компания не могат и няма да бъдат легитимно ръководство след редовния конгрес на БФС на 18.03.2022 г. Така че изборът на нов президент и изпълнителен комитет на БФС е задължителен на предстоящия конгрес. В противен случай Михайлов трябва да опразни кабината си в БФС веднага след конгреса", написа Градев. И призова на 18 март всички клубове, които са се подписали с искане за нов конгрес да се съберат в НДК.

"Останете с нас докрай! Ние ще поемем организацията и воденето на конгреса в отсъствието на гробокопачите на българския футбол от БФС и ще проведем гласувания за президент и изпълнителен комитет на БФС, както е обявено в поканата за конгреса. Нямаме никакво съмнение, че ФИФА ще признае този избор за валиден. Техните наблюдатели ще останат с нас докрай и ще преброят вашите гласове", апелира още Градев.

 

КОНГРЕС ПРЕЗ МАЙ?

Един от основните функционери в екипа на Димитър Бербатов - бившият член на Изпълкома Петър Величков, коментира пред "Дарик радио", че решението на БФС е било очаквано от тях, но очаква съдът да насрочи нова дата на конгреса. "Ние очаквахме това да се случи и затова направихме подписка, в която са се подписали повече от необходимата 1/3 от клубовете. Съдът със сигурност ще вземе под внимание, че изборният конгрес е бил отменен без никакви сериозни доводи. Конгрес ще има през април, най-късно през май. Призовавам Михайлов да спре да повтаря като папагал това, че клубове обжалват решенията на Конгреса през октомври. Тези клубове бяха измамени и си търсят правата. А виновник е този, който ги е измамил. Явно Михайлов не желае да проведе конгрес, на който да бъде освободен, сигурно чака конгрес, на който да бъде изгонен", заяви Величков.

Още по темата