Медия без
политическа реклама

Радостин Василев вкара ИТН и в Националната спортна база

Спортният министър уволни цялото ръководство на държавното дружество

10 Март 2022
БГНЕС

Спортният министър Радостин Василев смени цялото ръководство на "Национална спортна база" ЕАД - дружеството, което управлява голяма част от големите спортни обекти в страната. И отново, както и в случая с тотализатора назначи свой съпартиец от ИТН и същевременно депутат от своя Плевенски район.

Досегашният Съвет на директорите - Пламен Манолов (изп.-директор), Стоян Танев, Красимир Керезов, Емилия Груева и Антон Попов, е освободен със заповед на Василев от днес. 

В официалното съобщение от ММС се изреждат новите членове на Съвета на директорите и техни кратки визитки, но не се споменава кой от тях ще заеме най-важната длъжност - изпълнителен директор. Новите шефове на НСБ са:

Невена Полименова – юрист, с дългогодишен опит в областта на гражданското, търговското, административното и изпълнителното производство; 

Венцислав Петков – завършил Лесотехническия институт, съпартиец на министър Василев от ИТН и депутат от Плевенския избиратлен район, откъдето е и Василев. Той е и член на парламентарните комисии по въпросите на децата, младежта и спорта и по транспорт и съобщения;

Мартин Арсов –  юрист и магистър по „Здравен мениджмънт“, специализирал в областта на медицинското право. Има над 10-годишен професионален опит в държавния и частния сектор;

Румен Муратев – строителен специалист, завършил практически обучения, свързани със Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за защита на класифицираната информация;

Владислав Божиков – юрист, с допълнителна квалификация в област „Право и информационни технологии“. Има опит в търговското право и в проекти, свързани с ефективното управление на ресурси в администрацията и информационните технологии.

Преди месец - на 13 февруари, Радостин Василев обяви в интервю за "Нова ТВ": "От това, което виждам от два месеца в Министерство на спорта, имам съмнения за злоупотреби за всички свързани с министреството структури. За четирите дружества "Национална спортна база", "Академика 2011", "Сердика спортни имоти" и "Български спортен тотализатор"

И добави, че това не са просто усещания, а "установени факти, по които се подготвят сигнали до компетентните органи".

Засега няма съобщение за промени в ръководствата на другите две държавни дружества, стопанисващи спортни имоти и намиращи се под шапката на спортното министерство -  "Академика 2011" и "Сердика спортни имоти".

В спортния тотализатор, след няколко опита Радостин Василев най-сетне успя да направи желаните от него смени, като сложи трима свои хора, начело отново със съпартиец от ИТН - подалия оставка като депутат (отново от Плевенския регион) Александър Тодоров. Останалите двама нови в УС на тотото са  Георгий Султанов (ИТН) и Росен Иванов.

Влизането на Тодоров в тотализатора предизвика бурни полемики в парламента, защото при издаването на заповедта на Василев за назначаването му в той не бе подал молба за освобождаване като народен представител. Към момента на сайта на парламента няма качена молба на Венцислав Петков за освобождаване от функциите му на депутат, макар той вече да е назначен в управата на Националнаспортна база.

Новото правителство най-после успя да получи мнозинство в управителния съвет на Българския спортен тотализатор. Днес като изпълнителен директор официално бе вписан Александър Тодоров, който също като спортния министър Радостин Василев е член на ИТН. За да стане изп.

Кои имоти стопанисва "Национална спортна база"

- национален стадион "Васил Левски" в София;

- зала "Арена Армеец" в София;

- националната спортна база "Спортпалас" във Варна;

- високопланинския подготвителен комплекс "Белмекен";

- конно-спортната база "Хан Аспарух" в София;

- националната спортна база "Спартак" в Созопол;

- залите по художествена и спортна гимнастика "Раковски" в София;

- спортен комплекс "Диана" в София;

- национална гребна база на язовир Пчелина;

- национална гребна база на язовир Панчерево;

- национална гребна база по кану-каяк на язовир Кърджали;

- национална ветроходна база в Несебър;

- национален стадион "Юнак" в София;

- национална спортна база в Пампорово;

- национална спортна база "Цар Самуил" в Петрич;

- национална алпийска ски база в Боровец;

- национална база по биатлон в Боровец;

- музей на спорта в София;

Още по темата