Медия без
политическа реклама

7,3 по Рихтер остави без ток 2 млн. жилища в Токио

Цяла Източна Япония бе разлюляна от ново мощно земетресение край Фукушима

16 Март 2022Обновена
TWITTER

Мощно земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер разлюля североизточните брегове на Япония малко преди полунощ в сряда срещу четвъртък местно време (в 16:38 ч. българско време). По данни на японската метеорологична агенция (JMA) епицентърът е бил на 60 км дълбочина в залива на Фукушима.

Преди повече от десетилетие същият регион беше опустошен от смъртоносното земетресение от 9-а степен, предизвикало гигантски цунами и ядрена катастрофа в местните АЕЦ. По ирония на съдбата днешният трус дойде само няколко дни след като беше отбелязана 11-ата годишнина от катастрофалното бедствие на 11 март 2011 г.

Сега JMA предупреждава за цунами с височина до 1 метър, някои от които вече са достигнали бреговете на префектури Мияги и Фукушима. По първоначални данни няма жертви и разрушения, но има нанесени тежки щети по електропреносната мрежа.

Според информация от Токийската електрическа компания над 2 млн. жилища в столицата са останали без захранване. Извършват се спешни проверки на промишлените зони, включително за аварии в АЕЦ "Дайичи" и АЕЦ "Дайни" във Фукушима. Източната железница на Япония пък докладва за спиране на някои транспортни услуги.

Земетресението е усетено в цяла Източна Япония, включително много силно в Токио, където сградите са се разклатили осезаемо. Премиерът Фумио Кишида обяви, че правителството работи върху оценката на размера на щетите. Властите предупредиха жителите на префектурите Фукушима, Мияги и Ямагата да очакват вторични трусове.

 

Още по темата