Медия без
политическа реклама

САЩ: Изпращаме на Киев стотици зенитни и хиляди противотанкови системи

Американският президент Джо Байдън нарече Владимир Путин военнопрестъпник

16 Март 2022Обновена
Скрийншот видео Туитър
Джо Байдън обявява военната помощ за Украйна в присъствето на държавния секретар Антъни Блинкен, зам.-министъра на отбраната Катлийн Хикс и председателя на Съвета на началник-щабовете на американската армия ген. Марк Мили

САЩ изпращат в Украйна стотици зенитни и хиляди противотанкови комплекси и системи, както и дронове, гранотомети, картечници и милиони патрони и снаряди. Това стана ясно, след като американският президент Джо Байдън обяви, че активира 800 млн. долара от спешната помощ за Украйна, с които ще финансира изпращането на въоръжение за Киев, предназначено за борба с руската агресия.

Помощта, която Байдън определи като безпрецедентна, включва стотици зенитни системи срещу самолети и хеликоптери, 9 хил. противотанкови системи, 7 хил. единици автоматично оръжие, картечници и гранатомети, 20 млн. единици патрони и снаряди, бойни и разузнавателни дронове.

Във видеообръщение пред двете камари на американския Конгрес украинският президент Володимир Зеленски призова днес за помощ "срещу смъртта, която се сипе над Украйна от небето".

Президентът на САЩ обяви, че новият пакет от помощ включва 800 системи за противовъздушна отбрана. „Новият безпрецедентен пакет от помощ за Украйна включва 800 противовъздушни системи, така че украинските военни да могат да продължат да спират самолети и хеликоптери, които атакуват техния народ и да защитават украинското въздушно пространство“, каза Байдън. Той обясни, че притовотанковите системи включват високоточни преносими ракети.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили инспектира днес обект, чиято локализация се пази в строга тайна от съображения за сигурност и откъдето се товари военната помощ, която двайсетина западни страни обещаха на Украйна, предаде Франс прес, цитирана

 


"По молба на президента Зеленски издирихме и зенитни ракетни системи с по-голям обсег, както и муниции за тях", добави Байдън. Подобно искане отправи малко по-рано лично украинският президент, като визираше системите С-300, които са на въоръжение в бившите соцстрани, включително и в България. Байдън обясни, че съюзниците на САЩ са силно ангажирани с цялата операция и ще помагат тя да приключи бързо.

От думите на Байдън стана ясно, че Вашингтон усилено търси и събира за украинската армия зенитни ракетни системи с голям обсег, за да помогнат за възстановване контрола над въздушното пространство и блокиране атаките на Русия с балистични ракети.

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди да се предостави на Украйна извънредна военна помощ, съобщи Белият дом. Става дума за 600 милиона долара (532 млн. евро). От тях 350 милиона са за военни нужди и за обучение на украински военни.   https://www. whitehouse.

По-късно президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския си колега Владимир Путин "военен престъпник" заради кървавата му инвазия в съседна Украйна, предаде Франс прес. „Мисля, че той е военнопрестъпник“, каза Байдън пред репортери. Кремъл веднага определи думите на Байдън като неприемливи и непростими.

Сенатът на САЩ гласува единодушно за осъждането на Владимир Путин като военнопрестъпник, предава БГНЕС. Рядко срещаният вот на представители на различни партии призова Международния наказателен съд в Хага да разследва решението на Путин да нахлуе в Украйна.

Часове по-рано се появиха съобщения, че президентът на САЩ обмисля дали да изпрати на Украйна американски противотанкови дронове-камикадзе от типа “пружинни ножове“ като част точно от отбранителния пакет за 1 млрд. долара, който има за цел да отговори на молбите за помощ на президента Владимир Зеленски. Малките, леки и сравнително евтини оръжия-камикадзе, които в действителност представляват бомби с дистанционно управление, се произвеждат в два варианта и са предназначени да поразяват танкове или артилерийски позиции, съобщи MailOnLine, цитирана от БГНЕС.

Смята се, че със същите ракети бе убит иранският военачалник Касем Солеймани по време на управлението на Доналд Тръмп през 2020 г., припомня британското издание.

NBC News, от своя страна, уточнява, че все още не е взето решение точно за тези дронове. Според американската телевизионна мрежа има два варианта на оръжието “Switchblade” - 300 и 600, които се доставят на американската армия от оръжейния производител AeroVironment, като 300 е предназначен за прецизни удари срещу военен персонал, а 600 трябва да унищожава танкове и други бронирани превозни средства.

Президентът Джо Байдън вложи огромен дипломатически капитал за противодействие на руската агресия срещу Украйна.

Според Би Би Си, новата военна помощ включва 800 ракети Stinger, за да помогне на украинските сухопътни сили да се справят с ниско летящи хеликоптери и самолети, и 2000 преносими противотанкови ракети Javelin, с които да бъдат атакувани танкове на противника. Украинското правителство поиска и двете. За първи път САЩ ще изпратят на Украйна 100 от въпросните "авангардни" тактически дрона, използвани срещу Солеймани, които да се използват като управляеми ракети срещу танкове или артилерийски позиции на противника.

Още по темата