Медия без
политическа реклама

Футболът ни вече има два “синода“ - на Михайлов и Бербатов

Алтернативен конгрес със 76 делегати избра бившия нападател на "Манчестър Юн" за президент на БФС

18 Март 2022Обновена
СПОРТАЛ
Димитър Бербатов се отправя към мястото си в зала 3 на НДК, където най-сетне успя да влезе, докато представители на клубове са вдигнали ръце, одобрявайки провеждането на конгрес на БФС.

18 март вероятно ще се запомни като един от дните, които са белязали най-голямо разцепление в българския футбол. След дълъг ден, съпроводен със скандали, Димитър Бербатов бе избран за президент на Българския футболен съюз (БФС) от конгрес, в който участваха едва 76 представители на клубове (или 11% от общия брой членове). На това общо събрание Борислав Михайлов бе освободен от президентския пост. В същото време от БФС категорично отхвърлиха легитимността на проведения форум и заявиха, че правото е на тяхна страна и ще си го отстояват с всички законови средства.

Предисторията на скандалния ден започна от септември м.г., когато бе насрочен редовен изборен конгрес на БФС. На 1 март т.г. Изпълкомът на БФС обяви, че отменя това общо събрание.

Въпреки това, по неясни причини, от футболния съюз решиха да запазят точно за днес зала 3 на НДК, като обяснението е, че ще се провежда конференция (б.ред. - с неясна и до момента цел), на която ще участват футболни функционери и представители на областните съвети на БФС.

Лидерът на опозицията Димитър Бербатов обаче заподозря, че БФС се готви да проведе конгрес без участието на клубовете, които са против настоящото ръководство.

Затова Бербатов призова днес всички клубове, които са зад него и имат законно излъчен представител за конгрес, да се явят пред НДК. Самият той пристигна още преди 9:00 ч., като с него бяха най-близките му сподвижници - Стилиян Петров, Мартин Петров, Петър Величков, както и юридически екип.

"Залата е резервирана и е платена с 30 000 лева. Тези хора трябва да са много важни, за да се дават толкова много пари от клубове, за да се прави такава конференция. Ясно е какъв цирк се разиграва, но конгрес има. Конгресът не е отменен. В зала 3 трябва да бъдем допуснати, защото сме си издигнали документите напълно в сроковете на БФС. Ако не ни допуснат в залата, имаме юристи с нас, за да видим какво ще предприемем. Ще изчакаме да се появи БФС, за да се проведе конгресът", коментира Бербатов на влизане.

Интересното е, че се появи и изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. Обяснението му бе, че е дошъл, за да отмени конгреса.

Още преди 10:00 ч. се появиха и фенове на "ЦСКА-София", които са убедени, че БФС ще проведе конгрес и се събират, за да окажат подкрепа на Бербатов. Дойде и изпълнителният директор на "ЦСКА-София" Филип Филипов, в качеството си на излъчен представител на клуба за конгреса.

Сградата на НДК обаче се оказа заключена и хората на Бербатов се оттеглиха на друго място, за да чакат развоя на ситуацията. Появи се и извикан от тях нотариус, който трябва да констатира, че не допускат Димитър Бербатов и хората му в НДК. По-късно хората от опозицията все пак влязоха в сградата, но не бяха допуснати до Зала 3.

Към 10:40 ч. се появи и спортният министър Радостин Василев, за да провери ситуацията лично. "Не знам какво ще се случи. С моя заповед комисия от Министерството на младежта и спорта ще удостовери какво се случва в НДК. Информациите, които имаме са противоречиви. Никой всъщност не знае какво става. Всички зали са празни. Някакви хора правят процес на регистрация. Ще излезем с доклад в министерството. Държавата не знае какво се случва тук. Тъй като това е спортна федерация, лично дойдох да се убедя коя зала е пълна и коя е празна. Това ще бъде протоколирано от специална комисия. Стигнах до всички зали. Зала 3 е празна. Много столове са наредени. Ще бъдат заснети всички зали от комисията. Не мога да взимам страна. Аз съм контролиращ орган на всички федерации. Министърът няма място да се бърка", коментира Василев.

Към 11:10 ч. Бербатов успя да влезе в зала 3 на НДК и започна провеждането на общо събрание без присъствието на ръководството на БФС и на представители на УЕФА и ФИФА. В залата са само представители на клубове (общо 82 на брой), които подкрепят Бербатов. Адвокат Георги Владов обяви, че по този начин може да се проведе конгрес. "За" провеждането на общо събрание гласуваха 80 души, а двама се въздържаха.

Малко след 11:30 ч. започна избор на комисии, секретариат, преброители и водещ на конгреса, т.е. всички процедурни стъпки, които се правят при провеждането на конгрес.

В 13:05 ч. в Зала 3 на НДК влязоха няколко полицаи, за да проверят получен сигнал на телефон 112, че там са нахлули хора (б.ред. - залата така и не бе използвана за конференцията на БФС, за която бе резервирана). Така временно алтернативния конгрес бе спрян.

Малко по-късно конгресът бе подновен и към 13:40 ч. бившият член на Изпълкома Петър Величков бе избран за водещ на събранието. Оказа се, че в залата присъстват всъщност 76 делегати. В 14:10 ч. в залата опита да влезе изп. директор на БФС Борислав Попов, но се оказа, че вратите са заключени. Тогава той почна да снима с мобилния си телефон случващото се вътре. "Защо питате мен, след като знаете както правят тук?! Ръководството на БФС е вписано в търговския регистър", сопна се той към журналисти.

В 14:30 ч. започна разглеждането на точките в дневния ред. Прието бе новият президент на БФС да има право да управляма максимум три мандата. В новия Изпълком вече ще членуват 9 души, а не 15, както досега. Със 75 гласа "за" Борислав Михайлов бе освободен като президент на БФС. Освободени бяха и членовете на Изпълкома, избран през февруари 2018 г., както и този, гласуван на 12 октомври 2021 г., но още невписан в Търговския регистър.

В 15:33 ч. започна процедура по гласуване за президент на БФС, като кандидатът е един - Димитър Бербатов.

В 17:05 ч. очаквано бе обявено, че Бербатов е избран за президент - със 76 гласа (или 100%).

След това бе избран състав на нов Изпълком, а в 18:30 ч. форумът бе закрит. В този Изпълком влизат очаквано Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров и Петър Величков, който е предвиден за изпълнителен директор. А също Борис Станков, Бойко Величков (с ресор детско-юношески футбол), Светослав Петров (аматьорски футбол), Михаил Мадански (треньорска школа), юристът Милен Русев, Ясна Ставрева от арбитражния съд в Лозана, бизнесмените Петър Иванов и Дарин Маджаров, методистът Бисер Цолов, футболният агент Николай Жейнов, и проф. Георги Попов.

 

 

КОНГРЕС, А СЛЕД ТОВА НОВ

В речта си пред делегатите Бербатов защити провеждането на днешния форум и се закани да има следващ, обединителен, конгрес. "Благодаря за вота на доверие. Основен приоритет и задача е обединението, което търсим и искаме. То минава през един честен  обединителен конгрес на всички клубове, които са членове на БФС. Трябва да се даде възможност на всички да присъстват на конгрес, защото много от клубовете не успяха да излъчат делегати. Това искаме от самото начало. Започваме да работим, градим и създаваме. Не си позволявам да казвам управляваме, защото това не е така. Това, което правим, е в рамките на закона и устава на БФС. Уверявам ви. Правим го за доброто на футбола в България", заяви той емоционално.

 

ПОЗИЦИЯТА НА БФС

От БФС разбираемо се обявиха против случващото се в НДК. Дори бе направен намек, че спортното министерство толерира действията на Димитър Бербатов и екипа му.

"Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава!

Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това - пред безучастния поглед на държавните власти - е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни.

Българският футболен съюз за пореден път твърдо подчертава, че Общото събрание, насрочено за 18 март 2022 г., е отменено по надлежния ред, и не е откривана процедура за излъчване на делегати и тяхното регистриране във федерацията – единствената уставна процедура за определяне на членовете с право на глас.

Зала №3 на НДК бе запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор. Въпреки това, и в разрез с всички законови и етични принципи, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически отстрани и разруши имущество на БФС, за което бяха уведомени и органите на реда", се казва в официална позиция.

Посочва се още, че ФИФА и УЕФА вече са сезирани "за днешната трагикомедия". БФС увери, че ще брани правата си с всички законови средства!

"За пореден път призоваваме клубовете–членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разцепление на българския футбол. Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото погазване както на законите, така и на устава на най-голямата спортна федерация у нас!", обявиха още от футболния съюз.

 

 

Още по темата