Quantcast
Полша гони 45 руски дипломати заради шпионаж | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Полша гони 45 руски дипломати заради шпионаж

Координаторът на полските тайни служби твърди, че има списък с хора от дипломатическите среди, които работят за руското разузнаване
Обновена
1 603

Полша гони 45 руски дипломати заради дейността им, която е несъвместима с дипломатическия им статут, което на езика на дипломацията означава шпионаж, съобщава БГНЕС. Информацията е била потвърдена от говорителя на министъра-координатор на специалните служби Станислав Жарин, който заяви, че контраразузнаването е изготвило списък с 45 души от дипломатическите среди, които работят за руското разузнаване.

Луският посланик в Полша Сергей Андреев е бил извикан спешно в Министерството на външните работи тази сутрин, за да се обсъди точно този въпрос. Всички тези дипломати са представлявали заплаха за сигурността на Република Полша, а дейността им може да се счита за шпионаж в полза на чужда държава.

Жарин добави, че лицата, идентифицирани от полските специални служби, са били определени като служители на различни специални служби, действащи в Русия.

Съществуването на списъка беше потвърдено и от говорителя на правителството Пьотр Мюлер. "Такъв списък е предаден. Днес руският посланик беше извикан в Министерството на външните работи. Ще разговаряме за това и решенията за по-нататъшните стъпки ще бъдат обявени днес", каза той в Сейма.

Руското министерство на външните работи обеща отговор на експулсирането на дипломатите.

 

От информация на сайта на руското посолство във Варшава се вижда, че в момента дипломатическият състав на Руската федерация в Полша включва около 60 души, предава ТАСС. Руският посланик в Полша каза днес, че няма основание за обвиненията срещу 45 руски длъжностни лица, които предстои да бъдат изгонени от Полша, след като специалните служби на Полша поискаха от външното ведомство да експулсира дипломатите. "Те трябва да си тръгнат. Това е суверенно решение на полската страна и тя има право на собствени решения", каза посланик Сергей Андреев на журналисти пред сградата на външното министерство, където беше извикан.

В същото време стана известно, че Агенцията за вътрешна сигурност е задържала заподозрян за шпионаж. Той е служител в Службата за гражданска регистрация във Варшава и е бил задържан на 17 март, съобщи държавната информационна агенция PAP.

Съдът е издал заповед за тримесечен арест. Ако бъде окончателно признат за виновен, задържаният може да получи присъда до 15 години затвор.

Станислав Жарин заяви пред агенция PAP, че задържаният е събирал данни и ги е предавал на руската Служба за външно разузнаване. Поради служебните си задължения, мъжът е имал достъп до архивите на Службата за гражданска регистрация и тези на град Варшава, посочи Жарин.

Още

Русия е загубила 70-80 000 души във войната в Украйна

09.08.2022

Обновена

8227
Украйна спря транзита на петрол от Русия за Чехия, Словакия и Унгария

09.08.2022

14309
Съдът във Варна реши да върне руснак по искане на властите в Москва

08.08.2022

Обновена

6557