Медия без
политическа реклама

Скандал разтресе българската борба

Заради пренебрегнатата световна шампионка Биляна Дудова легендарният Валентин Йорданов се отказва от поста почетен президент на федерацията

23 Март 2022Обновена
БГНЕС
Биляна Дудова твърди, че е пренебрегната за Евро 2022, защото не се е отказала от личния си треньор Георги Калчев (вдясно)

Грозен скандал разтърси българската борба в навечеието на европейското първенство в Будапеща (28 март - 3 април).

Световната шампионка в кат. 59 кг Биляна Дудова обяви, че е отстранена от отбора неправомерно за сметка на бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио 2020 Тайбе Юсеин, а в резултат най-титулованият български борец в свободния стил и почетен президент на федерацията (БФБ) Валентин Йорданов на днешното общо събрание е заявил, че напуска УС. Освен легендарния Йорданов, солидарни с Дудова, същата стъпка са предприели и други двама членове на управата.

Пред БТА 24-годишната Дудова, която има 4 европейски и една световна титла, обяви, че от началото на годината е преминала в олимпийската категория до 62 кг, в която е и Юсеин. За място в тима на европейското те е трябвало да се преборят, след като вече са си разменили по една победа - Дудова спечели на турнира "Дан Колов", а Юсеин - на държавното първенство.

Но БФБ е преценила да изпрати директно Тайбе Юсеин.

"Не искам да правя шоу и вниманието да бъде насочено към мен, но се случват несправедливости. Миналата година имаше решения на УС, които се спазиха и аз не отидох на олимпиадата, а моята цел беше да спечеля олимпийски златен медал. Тази година отново съм решила да се състезавам в олимпийска категория - до 62 кг. Беше решено от УС да се преборваме с Тайбе Юсеин на 8 март в Благоевград. Датата беше сменена за 18-и. Отидохме с моя треньор, съобразихме подготовката си, променихме я. Такова преборване не се състоя, тъй като Тайбе Юсеин не мина кантара (б.р. - заради лично тегло над категорията), с цялото ми уважение към нея и към всичките ѝ постижения".

Според Дудова, причината за нейното пренебрегване е единствено в негативното отношение към нея на треньора на женския национален отбор Петър Касабов, тъй като тя е отказала да се подготвя при него, а е останала при личния си наставник Георги Калчев. 

"За мен не е нормално заради това, че не съм от отбора на Петър Касабов да бъда ощетявана по такъв начин. Не че съм направила много, но от 5 европейски първенства имам 4 титли и от две световни имам златен и сребърен медал. И да бъда подигравана по такъв начин... А заплатата, която получавам от федерацията задето съм европейска и световна шампионка, и която за тази година не съм получила още, е колкото заплатата на една чистачка. Това нормално ли е? - пита емоционално Дудова. - Докога трябва да бъда мачкана, унижавана, подигравана от треньора на националния отбор. Аз се готвех да отида на европейското. Исках да направя нещо историческо - в четвърта категория за мен да спечеля пета титла за България. Аз се боря за България, за никой друг. Имам клуб, имам хора зад мен, които няма да ме оставят. Няма да се откажа от борбата, защото съм в правото си. Тренирам, печеля и искам да бъда победител".

Президентът на БФБ Христо Маринов взе отношение по скандала, като заяви:

"Има треньори, те определят критериите и оттам-нататък си носят отговорност. Ние, като Управителен съвет, само утвърждаване съставите. Подкрепили сме състава, който е подал националният треньор. Биляна беше подадена за кат. 59 кг".

Маринов обаче добави, че независимо от проведеното днес редовно общо събрание на БФБ (за приемане на финансов отчет и на новия бюджет), предстои извънредно. Той отказа да коментира оставките заради случая с Дудова - на легендата Валентин Йорданов и на още двама от УС: отговорника за женското направление Тодор Ангелов и Стефан Николов. Добави само: "Ще има промени".

Треньорът на Дудова - Георги Калчев, пък потвърди, че Валентин Йорданов напуска УС заради случая и добави:

"Аз призовавам просто ръководството и УС след този срам да си подаде оставка и хората, и Христо Маринов, младо момче... Как може да накарат Валентин Йорданов официално да се откаже от участие повече в живота на борбата. Това за мен е най-големият срам за българската борба. По-ниско няма къде да паднем".

 

ЕТО И ОДОБРЕНИТЕ ОТ УС СЪСТАВИ ЗА ЕВРО 2022:

Жени (треньор Петър Касабов):

50 кг    Миглена Селишка, СК Борба "Левски", София
53 кг    Ирена Бинкова, СК Борба "Бургас", Бургас
55 кг    Сезен Белберова, СК Борба "Юнак-Локомотив", Русе
57 кг    Евелина Николова, СК Борба "Ангел Гочев", Созопол
62 кг    Тайбе Юсеин, СК Борба "Левски", София
65 кг    София Георгиева, СК Борба "Левски", София
72 кг    Юлияна Янева, СК Борба "Юнак-Локомотив", Русе
76 кг    Мария Оряшкова, СК Борба "Юнак-Локомотив", Русе

 

Свободен стил (треньор Валентин Ангелов):

57 кг    Микяй Наим, СК Борба "Димитровград", Димитровград
61 кг    Георги Вангелов, СК Борба "Юнак-Локомотив", Русе
65 кг    Владимир Дубов, СК Борба "Миньор", гр. Перник
70 кг    Рамазан Рамазанов, СК Борба "Илия Павлов", Велико Търново
74 кг    Али-Паша Умарпашаев, СК Борба "Юнак-Локомотив", Русе
79 кг    Мирослав Киров, СК Борба "Юнак-Локомотив", Русе
86 кг    Ахмед Магамаев, СК Борба "Юнак-Локомотив", Русе
92 кг    Ахмед Батаев, СК Борба "Юнак-Локомотив", Русе

 

Класически стил (треньор Братан Ценов):

55 кг    Стефан Григоров, СК Борба "Слава" Монтана
60 кг    Едмонд Назарян, СК Борба "ЦСКА", София
67 кг    Иво Илиев, СК Борба "ЦСКА", София
72 кг    Дейвид Димитров, СК "ЦСКА", София
77 кг    Айк Мнацаканян, СК Борба "ЦСКА", София
82 кг    Росиан Дермански, СК Борба "Ботев-93", Враца
87 кг    Йоан Димитров, СК Борба "Ботев-93", Враца
97 кг    Кирил Милов, СК Борба "ЦСКА", София

Още по темата